Selge bedriften din?

Publisert: 8. august 2014 kl 08.53
Oppdatert: 11. august 2014 kl 08.22

Salget er et farvel til bedriften, kolleger og venner som sannsynligvis har utgjort en stor del av både ditt personlige og profesjonelle liv, kanskje over mange år. I et innlegg hos Forbes, skriver Bob House - en konsulent som jobber med salg av bedrifter - om følelsene rundt det å skille lag med egen bedrift.

Hans råd til den som skal selge bedriften sin, er å ikke bare forberede seg på det tekniske salget, men også på den følelsesmessige biten. Dette er tre av rådene hans:

  • Forbered en sluttstrategi
    I tillegg til å legge en strategi for selskapet fram mot salget, bør eieren legge en strategi for seg selv personlig. Hvilke mål håper han/hun å nå når du selskapet selges? Og - hvordan kan dette være til hjelp framover mot det neste steget i livet eller karrieren?
  • Snakk med likesinnede
    Underveis i salgsprosessen vil selgeren sannsynligvis trenge å snakke med noen han/hun stoler på om bekymringer og følelser. Folk som driver med det samme/har gjort det samme, kan være verdifulle fordi de selv har hatt skoene på og forstår hva selgeren opplever. Selgeren må imidlertid kunne stole på at de innvidde holder informasjonen om det som skal skje konfidensiell. Lekker nyheten ut til ansatte, leverandører, kunder og konkurrenter, kan det tulle til hele salgsprosessen.
  • Gå videre
    Å selge en liten bedrift kan føles som et stort tap, og selv om selger føler deg trukket mot bedriften, er det vanligvis ikke særlig produktivt å jevnlig besøke bedriften. De ansatte vil ha behov for å gå videre med den nye eieren, og den gamle eieren vil også ha et behov for å komme seg videre. Unntaket er når selger og kjøper er blitt enige om en overgangsperiode der selgeren skal bli med videre i en gitt periode. 
Saken fortsetter under annonsen