Scheel vil vri skatt for å fremme næring

Publisert: 3. desember 2014 kl 09.53
Oppdatert: 3. desember 2014 kl 09.53

Å senke selskapsskatten fra 27 til 20 prosent vil gjøre det mer attraktivt for bedrifter å investere i Norge, fordi det blir enklere å gå med overskudd, forklarer utvalgsleder Hans Henrik Scheel.

– Vi tror det blir mer investeringer med forslaget, og det vil følgelig kunne bli noe mindre hvis man ikke gjennomfører dette, sier han til NTB.

Scheel presenterte tirsdag sin rapport «Kapitalbeskatning i en internasjonal økonomi» i Oslo.

Økonomiprofessor Peter Birch Sørensen fra Universitetet i København tror Norge uten å ta grep i et femårsperspektiv kan sakke akterut i konkurranse med nabolandene.

– Hvis Norge ikke gjør noe, vil det innenfor en overskuelig horisont komme til å fremstå som et høyskattland sammenlignet med nabolandene, sier han.

Lå i front

Sørensen, som satt i Scheel-utvalget, peker på at det norske skattesystemets store svakhet i dag er at det i sterk grad favoriserer investeringer i fast eiendom fremfor aktiv næringsvirksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Etter reformen i 1992 lå Norge i front og selskapsskatten under nivået i Danmark og Sverige. Nå er bildet snudd, og Norge ligger over snittet både i OECD og EU.

Utvalget mener lavere selskapsskatt vil skape forutsigbarhet, redusere forskjellsbehandlingen og redusere motivet for å flytte overskudd ut av landet.

– Under press

Overordnet handler senket selskapsskatt og andre grep om å skape et skattesystem som fremmer vekst og som kan gi økte investeringer og skape flere jobber.

– Vi må forholde oss til at selskapsbeskatningen er under press ved at landene rundt oss reduserer satsene, og ved at bedriftene enkelt kan flytte inntekter og kostnader for å spare skatt, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Aps Marianne Marthinsen sier konkurransen med andre land gjør det naturlig å vurdere lavere selskapsskatt, men hun er ikke sikker på om 20 prosent er riktig sats.

Samtidig foreslår utvalget å sette ned skattesatsen på alminnelig inntekt for personer til 20 prosent, samtidig som det innføres en progressiv skatt på personinntekt som erstatter dagens toppskatt.

Saken fortsetter under annonsen

Økt skatt på boligformue

Utvalget argumenterer også for høyere og mer sammensatt sparing, blant annet ved å gjøre det mindre attraktivt å spare i bolig. Utvalget foreslår å øke ligningsverdien på boliger til 80 prosent av markedsverdi og øke bunnfradraget til 2.130.000 kroner per person.

Scheel understreker at i en verden med et «veldig flyktig skattegrunnlag», er bolig det motsatte, men Siv Jensen liker forslaget dårlig.

– Når det gjelder boligskatt, kan jeg si med en at det ikke står på denne regjeringens meny, sier hun.

Økonomer har advart om at en skatteskjerpelse på bolig kan være risikabelt for boligmarkedet på et tidspunkt hvor den økonomiske utviklingen i Norge er mer usikker enn tidligere og mange husholdninger har stor gjeld.

Samtidig foreslår utvalget å kutte en rekke fradrag, blant annet pendlerfradrag, foreldrefradrag og fagforeningsfradrag. Politikerne får også råd om å droppe de spesielle skattereglene for Nord-Troms og Finnmark og avvikle BSU-ordningen.