Foto

monkeybusinessimages / iStockphoto

Norske styreledere tror ikke på kvinnetiltak

Publisert: 3. desember 2014 kl 09.59
Oppdatert: 3. desember 2014 kl 10.05

Ifølge The Global Gap Report 2014 ligger Norge på andreplass i likestilling på områdene økonomi og arbeidsliv. Norge faller imidlertid helt ned til en 58. plass når det kommer til kjønnsfordeling blant ledere, inkludert offentlige embetsmenn og makthavende politikere. Det skriver Aftenposten, som i samme artikkel omtaler en undersøkelse fra Norsk institutt for styremedlemmer der 44 styreledere fra statseide og børsnoterte selskaper har deltatt.

Styrelederne sier i undersøkelsen at de mener mangelen på kvinnelige næringslivsledere i stor grad skyldes at de ikke søker lederstillinger, at de ikke velger en operativ karrierevei med resultatansvar og at de tar mer ansvar for familie og barn. Styrelederne sier videre at de ikke har tro på egne kvinnetiltak i bedriften for å bedre kjønnsbalansen i toppen.

Blant tiltakene styrelederne har minst tro på, er fortrinnsrett for kvinnelige søkere ved lik kompetanse, kjønnskvotering til styrer og egne lederutviklingsprogrammer for kvinner.

Næringsminister Monica Mæland ser ifølge Aftenposten, i motsetning til styrelederne, positivt på egne lederutviklingsprogrammer for å få kvinner til topps. Som eksempler på gode tiltak nevner hun NHOs Female Future, Innovasjon Norges Kvinner i næringslivet og prisen for norske gründerkvinner.

De 44 styrelederne i Styreinstituttets undersøkelse bestod av 40 menn og 14 kvinner. I 2014 er 6,4 prosent av de daglige lederne i allmennaksjeselskapene (ASA) kvinner. 

Saken fortsetter under annonsen