Foto

Shutterstock.com

Norge og EU er enige om finanstilsyn

Publisert: 14. oktober 2014 kl 08.25
Oppdatert: 14. oktober 2014 kl 09.16

Ifølge tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv er Norge og EU nå enige om hvordan EØS-medlemmet Norge skal tilpasse seg EUs finanstilsyn. Løsningen skal ifølge avisens kilder være at overvåkningsorganet ESA oppretter et eget tilsynsorgan, som skal speile EUs. Fordi dette oppleves som inngripende i norsk suverenitet åpner regjeringen for at Grunnlovens §115, som krever tre fjerdedels flertall for å avstå suverenitet til et overnasjonalt organ, skal brukes når saken skal avgjøres i Stortinget. 

– Det er altså første gang på over 20 år at paragrafen brukes. Det vil kunne sette en viss presedens framover. Den underliggende realiteten er at EU i stadig større grad gir kompetanse til denne type organer, på områder Norge ønsker å slutte seg til. Derfor vil bruk av paragrafen kunne aktualiseres også i andre saker i årene som kommer, sier jussprofessor med Europa-rett som spesialområde, Fredrik Sejersted, ved Universitetet i Oslo til avisen.

– Liten praktisk betydning

Sejersted har imidlertid ikke noen stor tro på at suverenitetsavståelsen vil få noen stor praktisk konsekvens, selv om det nye EU-tilsynsorganet har vide fullmakter. 

– Så lenge det norske finanstilsynet gjør jobben sin vil ikke myndighetsoverføringen bli aktualisert. Den viktige jobben EUs finanstilsyn gjør er i det daglige løpende arbeidet med å utforme nye standarder og legge premissene for politikk. Der er det viktig at Norge er med. Det blir nå sikret, sier han. 

Skeptiske nei-partier

Nei-partiene SV og Senterpartiet er svært betenkte til å slutte seg til EUs finanstilsyn. Allikevel er ikke dette nok til å velte forslaget, all den tid partiene Ap, Frp og Høyre har tre fjerdedels flertall. 

Saken fortsetter under annonsen

– Dette innebærer en stor suverenitetsavståelse som jeg er betenkt over, men behovet for en bedre regulering er helt klart tilstede. Mitt inntrykk er at det først og fremst vil være inngripende overfor andre land. Men SV må sette oss mer inn i saken før vi avgjør hva vi skal stemme, sier SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegard Solhjell.