NHO oppfordrer til oljepengemoderasjon

Publisert: 26. august 2014 kl 11.19
Oppdatert: 28. august 2014 kl 08.25

Stortingsrepresentant Per Sandberg er ikke overrasket over at flertallet av 700 Frp-tillitsvalgte ønsker at det skal brukes langt flere oljemilliarder enn det som tidligere har vært tilfellet når regjeringen på onsdag møtes til sin avsluttende budsjettkonferanse før statsbudsjettet legges fram. Halvparten mener at man enten bør utnytte handlingsregelen maksimalt, eller sprenge de fire prosentene som det allerede er åpnet for å bruke.

– Tallene i Dagblad-undersøkelsen rimer godt med mitt inntrykk når jeg besøker Fremskrittspartiets folkevalgte rundt i landet. Det er ingen overraskelse at våre folk har store forventninger til statsbudsjettet. At mange vil øke oljepengebruken til mellom tre og fire prosent, og mange sågar over fire prosent, er helt i overensstemmelse med tilbakemeldingene jeg får fra grunnfjellet vårt, sier Sandberg til Dagbladet.

Han er åpen på at statsbudsjettet i 2015 blir en første test på hvordan Frp gjør det som regjeringsparti, og at utålmodigheten er stor blant både Frp-tillitsvalgte og deres velgere.

– Men de forstår at det ikke var mulig å endre den politiske kursen fullstendig når vi styrer på et budsjett lagt fram av de rødgrønne, som blåste opp offentlig sektor betydelig. Det er en utfordring. Men at forventningene er langt høyere for vårt første statsbudsjett er vi fullstendig klar over. 2015-budsjettet blir den seriøse testen på om Frp får til noe vi kan være bekjent av. Selv om våre statsråder har levert mye politikk, er det nå alvoret begynner, mener han ifølge avisen.

Skeptiske til regelsprenging

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ser med stor skepsis på de Frp-tillitsvalgtes krav om å utnytte den såkalte fireprosentbanen i handlingsregelen, eller å sprenge rammene for den i budsjettet som kommer. Interesseorganisasjonen for næringslivet mener det blir stadig vanskeligere for norsk økonomi å håndtere en situasjon der fire prosent av fondets avkastning skal pumpes inn i økonomien.

– Årsaken til dette er først og fremst at oljefondet bare blir større og større for hvert år. Da vil det etter vår mening være uansvarlig å bruke fire prosent av avkastningen, for med dagens fondsstørrelse utgjør det en langt større sum enn økonomien egentlig har godt av, sier NHOs avdelingsdirektør for samfunnsøkonomi og skatt, Dag Aarnes.

Saken fortsetter under annonsen

Aarnes sier han ikke har noen klar forventning til hvor store summer som skal brukes, men forventer at regjeringen lander på et tall som ligger godt under de fire prosentene handlingsregelen i utgangspunktet legger opp til.

– I utgangspunktet ønsker NHO at regjeringen skal legge seg i underkant av tre prosent. Det er ingen tvil om at dette er en diskusjon med mange hensyn, men vi tror en slik løsning vil være den beste for økonomien som helhet, sier han.

– Vanskelig å variere

Avdelingsdirektøren mener det, til tross for signaler om at det skal være mulig å variere oljepengebruken, blir stadig vanskeligere å bruke mindre penger enn det man gjorde året før.

– Det ligger en klar forventning om at man skal bruke mer og mer oljepenger, selv om det beste for økonomien kan være å bruke mindre. Det kan gjøre det vanskeligere å bruke mindre oljepenger, sier han.

I tillegg til oljepengediskusjonen håper NHO og Aarnes på positive signaler i en rekke saker som er viktige for organisasjonen.

– Blant annet gjelder det i en rekke skattesaker, som for eksempel formuesskatten. Vi håper også på satsning på sysselsetting av unge og infrastrukturgrep, særlig i forhold til vei og jernbane. Der vet vi at det finnes et stort etterslep, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Åpner for å finansiere skattekutt

Samtidig kom det i går fram at NHO likevel kan åpne for å bruke mer oljepenger om pengene faktisk går til å finansiere kutt i formuesskatten. NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Brubakk, sier han ikke ser noen motsetning mellom de to ønskene om både å dempe oljepengebruken og å innfri til dels kostbare skatteønsker.

– Jeg ser det ikke slik. Handlingsregelen bygger på en forutsetning om at konkurransefremmende skatteletter er noe oljepengene kan brukes til, sier Brubakk til Klassekampen.