Dagens anbudsregime slaktes av alleuntatt NHO.

Foto

www.shutterstock.com

NHO får anbudskritikk

Publisert: 2. september 2014 kl 08.24
Oppdatert: 2. september 2014 kl 09.24

I lørdagens DN fikk dagens anbudsregime, med blant annet strenge kravspesifikasjoner, stryk fra både næringslivet og andre næringsaktører. Nå krever mange av de som utgjør næringslivet at det skjer noe for å forenkle anbudsprosessene i offentlig sektor, blant annet ved at de norske terskelverdiene heves til EU-nivået. Men Næringslivets Hovedorganisasjon stiller seg skarpt imot.

– Dette forslaget vil etter vår oppfatning ikke føre til forenkling, men mindre forutsigbarhet og dyrere anskaffelser, sier direktør for næringspolitikk Petter H. Brubakk til Dagens Næringsliv.

I stedet for forenkling ønsker Brubakk og NHO at dagens ordning beholdes.

– Vi har tillit til at det offentlige kan velge prosedyre selv. Det er smart å bruke anbudskonkurranse ved kjøp av hyllevare, fordi denne prosedyren er rask, billig og effektiv. Ved innovative offentlige innkjøp og intellektuelle tjenester bør det ofte være forhandlinger, sier Brubakk.

– NHO sitter på matfatet

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge går på sin side skarpt ut mot NHOs tanker om at man skal beholde dagens anbudsregime.

– NHO sitter på matfatet og vil at de store selskapene skal ha det for seg selv. NHO representerer de veletablerte, ofte privilegerte bedrifter som allerede er inne i "varmen". For samfunnet er det en fordel om konkurransen omfatter mer enn pris, sier han til avisen.

Saken fortsetter under annonsen

Særlig er Hoff kritisk til det såkalte forhandlingsforbudet, som gjelder for anbud i offentlig sektor.

– Ingen oppdragsgiver er så genial at han eller hun på forhånd kan forutsi 100 prosent sikkert hvilken løsning som best vil dekke sitt behov. Forhandlingsforbudet virker drepende på innovasjon og nytenkning, sier han.