IKM-gründer Ståle Kyllingstad nevner HMS-arbeid som et eksempel på noe som har blitt en hellig ku i oljebransjen. – Jeg har fått varsel fordi det mangler dopapir. Dette har gått for langt, sier han.

Foto

Jarle Vines (CC BY-SA 3.0)

Kyllingstad: – Skjemaveldet har gått for langt

Publisert: 2. oktober 2014 kl 09.45
Oppdatert: 2. oktober 2014 kl 10.08

Etter å ha hørt Statoils direktør for effektiviseringsprogrammet Step, Geir Slora, innrømme at den ventede effekten av organisasjonstiltakene for å kutte kostnadene lot vente på seg, hadde Ståle Kyllingstad, direktør for IKM Gruppen, sin egen forklaring på hvorfor kostnadene i oljeindustrien fortsetter å gå opp: Dokumentasjonskravene som oljebransjen stiller til blant annet oljeleverandørene er ute av kontroll.

– Hver gang det skjer en ulykke, skjer det en regelendring med mer dokumentasjon og mer papirarbeid. Du skal ha sikker jobbanalyse for alt. Du skal snart ha sikker jobbanalyse for å gå på dass. Vi drar det for langt. En må ikke glemme at det er mindre dødsfall i industrien nå enn i forrige århundre. Jeg er ikke imot hms, men en må klare å håndtere det, sier Kyllingstad til Dagens Næringsliv. 

Kyllingstad mener HMS-arbeid er et eksempel på noe som har blitt en hellig ku for mange i oljebransjen. 

– Jeg har fått varsel fordi det mangler dopapir. Ingen tør å touche hms. Dette har gått for langt, sier Kyllingstad til avisen. 

– Ståle har helt rett

Også Norsk Industri, interesseorganisasjonen for blant annet bedriftene i oljeindustrien, sier seg enig i at dokumentasjonskravene på mange områder har blitt altfor omfattende. Følgelig har det blitt en av faktorene som driver pengebruken i bransjen i været. 

– Ståle har helt rett, og det er viktig at vi ser nærmere på hvilke dokumentasjonskrav som faktisk er nødvendige. Imidlertid er det viktig å understreke at dette med dokumentasjonskrav bare er en av faktorene som bidrar til kostnadsvekst, for dette er i realiteten et komplekst bilde, sier Norsk Industris bransjedirektør for olje og gass, Runar Rugtvedt. 

Saken fortsetter under annonsen

Han mener et vel så viktig bidrag for å få ned kostnadene i oljeindustrien er om man får bedre kontroll på kostnadene i prosjektene. Gode tider har nemlig gjort at man kanskje har vært mer rundhåndede med pengene enn man kanskje burde vært, mener han. 

– Et eksempel på dette er konsulenter, som kanskje har andre agendaer enn bare prosjektets beste. Får man kontrollen over konsulentbruken, og får ned bruken av eksterne ressurser i det meste annet enn ekstreme tilfeller, kan det også være med på å senke kostnadsnivået, mener han. 

Vil ha mer standardisering

I Dagens Næringslivs artikkel langer Kyllingstad også ut mot bruken av skreddersøm i absolutt alle prosjekter, noe som gjør at produksjonen av komponenter til for eksempel plattformer blir unødvendig dyrt. Også dette mener Rugtvedt er et godt poeng. 

– Industrien må se på mulighetene for bruk av industrialiserte løsninger, og mer aktiv bruk av standardiserte løsninger for å få ned kostnadene. Samtidig bør man også se på behovet for dokumentasjon knyttet til bruken av standardiserte materialer: Det er ikke nødvendigvis sånn at man trenger materialsertifikat på en standard skrue produsert etter ISO-standarden, mener bransjedirektøren. 

Samtidig slår Rugtvedt et slag for «godt nok-prinsippet» når man skal vurdere hvor mye dokumentasjon som faktisk er nødvendig. 

– Vi må kunne sammenligne oss med annen industri når vi ser på dokumentasjonskravene. Jeg vet at både oljeselskapene og oljeserviceindustrien leter med lys og lykte etter steder der det er mulig å kutte kostnader. Det er veldig positivt, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen