Meny Lambertseter har høy score på medarbeidertilfredshet, og de ansatte var tydelig fornøyd med at sjefen, Marianne Schulstad Andersen, nå kan kalle seg Årets kjøpmann.

Foto

Marit Haugdahl

Marianne er årets kjøpmann

Publisert: 17. desember 2014 kl 09.55
Oppdatert: 17. desember 2014 kl 09.55

 – Å bli Årets kjøpmann i Norge henger utrolig høyt. Marianne er så utrolig flink med folk, og så tydelig og målrettet. Hun bygger fantastiske team og leverer enestående resultater. Jeg bruker henne ofte som eksempel, sier Meny-sjef Vegard Kjuus om vinneren.

– Jeg visste at jeg var nominert, men jeg har ikke tenkt noe mer på det. Jeg har alltid beundret de som har fått den utmerkelsen, og tenkt «kanskje en dag…». Men jeg hadde aldri drømt om at det skulle skje nå, sier Marianne Schulstad Andersen til Handelsbladet.

Kokken med bakgrunn fra blant annet Grand hotell og Markveien mat- og vinhus har vært i Meny i over 10 år, men har bare vært øverste sjef i bare to av dem. De årene har hun brukt godt. Hun har snudd fullstendig om på utviklingen i butikken, som åpnet i 2010.

– Marianne elsker dagligvare, og hun elsker Meny. Og ikke minst synes jeg det er flott at hun er dame – vi trenger flere damer i toppen i denne bransjen. Jeg håper denne prisen er en motivasjon til hele teamet som står bak henne, sier Vegard Kjuus.

Gode resultater

Meny Lambertseter hadde en omsetning på 132 millioner i 2013. Forventet omsetning for 2014 er 140 millioner, og butikken har i overkant av 80 ansatte. Meny Lambertseter leverer svært gode resultater på alle nøkkeltallsparametere, og økningen har vært langt over normalvekst inneværende år. Butikken leverer i tillegg svært godt på kostnadssiden (forventet svinnprosent 1,7, forventet lønnsprosent 9,8). Det forventes at butikken leverer en kontantstrøm på i overkant av 10 millioner (7,2 prosent), noe som er svært bra for et så nytt supermarked. Dette er også mye av grunnen til at butikken er kåret til Årets butikk regionalt for 2014, og er med i konkurransen om å bli Årets butikk i Meny.

Tør å forvente mye

Saken fortsetter under annonsen

Men det er innstillingen til Marianne Schulstad Andersen som imponerer forslagsstiller Daniel Pedersen mest. – Det er alltid butikken som er i fokus for Marianne, derfor er det ekstra hyggelig at hun blir Årets kjøpmann. Den får hun på grunn av den hun er og hvordan hun styrer butikken, sier en stolt driftssjef, Daniel Pedersen. Det som skiller Marianne fra de andre butikksjefene i hans region, er at hun tør å forvente mye av sine ansatte, og at hun formidler det så tydelig, mener han.

– Jeg elsker å jobbe med Marianne, for hun ønsker utvikling hele tiden. Hun er så offensiv og ser alltid fremover. Og hun er god på å få med menneskene rundt seg. Og så brenner hun veldig for Meny, og leder blant annet samlingene for alle NK-ene, sier Daniel Pedersen.

Sponsor for Årets kjøpmann 2014 er Swedish Match, og de lover Årets kjøpmann en skikkelig pris. Premien er en helgetur for to til Stockholm med full forpleining og program.

 

Juryens begrunnelse

For utmerket lederskap, butikkdrift på øverste hylle og solide økonomiske resultater, utpekes Marianne Schulstad Andersen til Årets kjøpmann 2014.

Årets kjøpmann 2014 beskrives som ekstremt målbevisst, glødende engasjert kjøpmann. Hun er flink til å ansette og utvikle avdelingsledere, og svært bevisst på å skape resultater gjennom andre. Ved å knytte til seg noen av kjedens dyktigste avdelingsledere, har hun lagt forutsetningene for å nå målene og flytte potensialet i butikken.

Kjøpmannen har forstått verdien av å investere i menneskene, og høster resultatene av det i dag. Det siste året har butikken hatt en svært positiv utvikling i sykefraværet, og interne målinger viser høy medarbeidertilfredshet.

Kjøpmannen er ikke redd for å stille høye krav til sine ansatte. Med godt lederskap og god drift følger gjerne de økonomiske resultatene etter – så også på Meny Lambertseter. Omsetningsøkningen har vært langt utover normal vekst inneværende år, samtidig som driftsresultatet ligger godt over gjennomsnittet.

Butikken oppnådde en score på 19 av 20 poeng i Handelsbladets butikktest tidligere i år, en tangering av den høyeste poengsummen som noen gang er gitt.

Kjøpmannen har i løpet av sine to år som kjøpmann lykkes i å skape en prestasjonskultur, som hver dag sikter etter å levere en strøken butikk til kunden.

Nærmere 30 kandidater ble vurdert til Årets kjøpmann 2014. I tillegg til vinneren var følgende kjøpmenn med i finalerunden: Bård Pettersen, Eide Handel, Aina Margrete Olsen, Kiwi Gullaug, Mats Knudsen, Kiwi Hagan, Nils Sandmo, Coop Mega Brueland og Rune Stangeland, Joker Lysefjorden.

Juryen besto av Redaktør Are Knudsen (leder), Tom Aulie i Spirit Gruppen og redaksjonen i Handelsbladet.