Håper på fortgang i politireform-arbeidet
Det har ikke manglet på kritikk av den såkalte Politianalysen, satt ned av tidligere justisminister Grete Faremo, etter at den ble lagt fram for Stortinget som en konsekvens av kritikken som ble rettet mot politiet etter terrorangrepene 22.juli. Blant annet har dagens politidistrikter kritisert analysegruppens mest ambisiøse forslag, et politi-Norge bestående av bare seks distrikter, for å i for liten grad ta inn over seg problemene som kan komme av at de nye «superdistriktene» i mange tilfeller skal favne veldig store avstander og svært ulike utfordringer både klimaktisk og kriminalitetsmessig.
Siden den gang har regjeringen jobbet med en reform som skal forandre strukturen i politi-Norge. Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet, som har ansvaret for reformen, skal dette legges fram for Stortinget før de folkevalgte tar juleferie.
– Planen vår er nå, som den har vært hele veien, å legge fram forslaget til en reform før jul. Det gjør selvfølgelig at vi begynner å få litt dårlig tid, sier kommunikasjonssjef i Justis- og beredskapsdepartementet, Gunnar A. Johansen, til Ukeavisen Ledelse.
- Må komme i gang
En av de som ser fram til å se hva som foreslås gjennom politireformen er politimester i Oslo Politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold. Han ønsker ikke å kritisere det faktum at reformen allerede er godt på overtid, men understreker at det nå haster med å komme fram til et godt resultat.
- Den tiden som er gått har gått, og det er lite vi kan gjøre med den. Nå er det imidlertid viktig at vi får en fortgang i prosessen. Såvidt jeg har skjønt skal det komme et forslag i Stortinget før jul, noe som betyr en behandling neste vår. Det ser jeg fram til, sier han.
Han understreker at det er viktig at de politiske prosessene får gå sin gang, og er nøye med å poengtere at han ønsker en godt forankret politireform.
- At dette har tatt så tid er slik jeg ser det indikasjon på at politiarbeid, og at det finnes et godt politi i Norge, er noe som betyr mye for folk. Det betyr selvfølgelig at den prosessen som nå kommer må forankres grundig, sier politimesteren.
Vil skille prosessene
Sjøvold ser en mulighet for en smidigere og bedre prosess om man velger å skille de regionale og de lokale endringsprosessene. På denne måten kan man for eksempel se for seg at regjeringens forslag til politireform legger fram et forslag til ny distriktsstruktur, men velger å utsette "problemet" knyttet til hvordan man skal organisere og lokalisere for eksempel lokale politikammer og lensmannskontorer.
- Det de fleste nå venter på er en avklaring av hva som skal skje med distriktsstrukturen, og hvordan nye regioner vil se ut. Det er med andre ord viktig å få på plass raskt. Så kan man se for seg at Stortinget leverer en klar oppfatning av hvilke prinsipper som skal ligge til grunn for en videre omorganisering på det lokale nivået. En sånn løsning kan fungere, for den lokale prosessen mener jeg med fordel man kan bruke litt lenger tid på, sier han.
Opposisjonen inviterer
Også på Stortinget ser man med spenning fram til en framleggelse av den varslede politireformen. Hadia Tajik, leder av justiskomiteen og Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, understreker at hun håper også opposisjonen tas med når den nye politireformen skal behandles i Stortinget.
– Skal vi sikre politiet forutsigbare og klare rammer for sitt arbeid fremover er det viktig at vi får til et bredt flertall i Stortinget. Arbeiderpartiet vil gjerne bidra til at det blir en realitet, og håper at regjeringen og samarbeidspartiene vil det samme, skriver Tajik til Ukeavisen Ledelse.
Hun understreker videre at den usikkerheten politiet i dag lever med ikke kan vare noe lenger. Med andre ord haster det med å få en ny politireform gjennom Stortinget.
– Politireformen er allerede på overtid og politiet lever i dag med en usikkerhet for framtida som ikke er holdbar over tid. Derfor haster det å få lagt fram reformen slik at politiet får en klar retning for hvilke oppgaver og hvilken fremtidig hverdag de skal ruste seg til, sier hun.
Senterpartiets justispolitiske talsperson, Jenny Klinge, er tydelig på at hun ser for seg at opposisjonen skal tas med på råd. Samtidig advarer hun regjeringen mot å legge til rette for en reform der forholdene i politi-Norge blir altfor sentraliserte.
- Jeg vil understreke at en strukturendring ikke må være noe mål i seg selv. Og for store endringer vil ikke tjene formålet om et sterkere politi. Senterpartiet har slått fast at det er helt uaktuelt for oss med en massiv sammenslåing av politidistrikt og lensmannskontor, slik et av forslagene er om å kutte fra 27 til 6 politidistrikt. Å legge ned 150 lensmannskontor og politistasjoner er vi også mot. Vi har antydet endringer i hovedsak etter en fylkesmodell for politidistriktene sin del. Det vil innebære ca 18 politidistrikt, i og med at området Agder-fylkene utgjør allerede er samlet i et politidistrikt, sier Klinge.