Hvis Statskog blir delprivatisert, med salg av skog verdt omtrent fire milliarder kroner, blir det den største transaksjonen innen norsk skogbruk noensinne.
Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Listhaug vil storprivatisere skogen

Publisert: 14. oktober 2014 kl 08.38
Oppdatert: 14. oktober 2014 kl 11.10

Landbruksminister Sylvi Listhaug åpner for å delprivatisere den statlige grunneieren Statskog, med salg av skog verdt omtrent fire milliarder som et mulig resultat. Dette tegner til å bli den største transaksjonen innen norsk skogbruk noensinne, skriver Finansavisen. 

– Interessen for skog i Norge er høy, og det vil helt sikkert være flere som ønsker å kjøpe skog av Statskog dersom prosessen ender med privatisering, sier Olav A. Veum i Norges Skogeierforbund til avisen. 

Veum i Norges Skogeierforbund tror det kan være naturlig å sammenligne prisnivået man kan få med det staten betalte for Borregaard-skogene, da de kjøpte av Orkla. Da betalte staten nær 1,600 kroner pr. dekar i snitt. 

– Når det gjelder prisen er det mange forhold som spiller inn, og som både trekker opp og ned siden Statskog kjøpte Borregaard Skoger. Hvis man ser på det nordiske prisnivået er det vanskelig å sammenligne, men det er nok minst på tilsvarende nivå i dag. For eksempel vil kraft, jaktrettigheter og utbyggingsmuligheter kunne trekke opp for enkelte eiendommer, sier han. 

Ap skeptiske

Aps næringspolitiker Else-May Botten sier hun er svært skeptisk til det varslede storsalget av norsk skog, men er tydelig på at hun ikke vil forskuttere noe før gruppa har varslet hva den mener. 

- I utgangspunktet er jeg skeptisk til et så stort salg av statlig skog. Samtidig opplever jeg det som viktig at vi har en ryddig prosess på dette i gruppen. Når alle ønsker seg et lite stykke Norge er det viktig at vi ser på hva vi vil oppnå gjennom et salg, og hvordan dette vil være bedre politikk enn den politikken som per i dag ligger fast, sier hun. 

Saken fortsetter under annonsen

Vil ha gradvis nedsalg

Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum understreker at hans parti i prinsippet ikke er mot et videre nedsalg av Statskogs arealer. Det var blant annet grunnen til at de i den rødgrønne regjeringens tid la ut store arealer med skogteiger for salg, slik at lokale skogeiere kunne styrke sitt eierskap. Imidlertid advarer han mot å legge ut størstedelen av skogsarealene i et salg. 

- Den ideelle størrelsen på et nedsalg ville være en gradvis opptrapping opp til kanskje en million dekar. Det ville gjort det realistisk for lokale skogseiere å være med på et oppkjøp, sier han. 

Han frykter at om størstedelen av de 4,7 millionene dekar blir lagt ut til salg i en enkelt salgsrunde vil det utelukkende være de mest pengesterke aktørene som kan være med i konkurransen om å kjøpe. 

- Det vil i praksis nesten bare være utenlandske interessenter som kan ha pengene til å kjøpe opp så mye skog. Det vil være et brudd med det vi ønsket, som var å styrke det lokale eierskapet. Det vil være det viktigste for oss når vi forholder oss til et eventuelt forslag fra regjeringen, sier Sp-lederen til Ukeavisen Ledelse. 

- Brukes som pengebinge 

Slagsvold Vedum mener den nåværende regjeringen kunne gjort mer for å utnytte det potensialet som ligger i Statskog som statlig skogeier. 

Saken fortsetter under annonsen

- Slik vi oppfatter det har regjeringen vært lite villige til å faktisk utnytte eierskapet i Statskog. I stedet har man bare valgt å bruke selskapet som en pengebinge. Det er særdeles uheldig, mener Sp-lederen.