Foto

Dreamstime.com

Ledere undervurderer verdien av arbeid i faste team

Publisert: 17. desember 2014 kl 08.00
Oppdatert: 17. desember 2014 kl 08.48

Hvis folk hele tiden settes sammen i nye team og konstellasjoner, kan det gå både på kvaliteten og effektiviteten løs. Det viser forskning fra Bradley Staats, førsteamanuensis ved University of North Carolina, og Robert Huckman, professor ved Harvard Business Schoool.

De to forskerne har studert teamarbeid i ti år, og mener at ledere har en tendens til å undervurdere verdien av faste team, skriver danske Ledelseidag. Fordelene ved å la medarbeidere jobbe sammen over flere prosjekter er ifølge de to forskerne langt større enn tidligere antatt.

Det viser seg at medarbeidere som har lært hverandre å kjenne oppnår bedre resultater, gjør færre feil og har lettere for å håndtere både tidsfrister og budsjetter enn dem medarbeidere som jobber sammen for første gang. Årsaken til at nye team ikke lykkes like godt, er at de i starten bruker tid på å peile seg inn på hva slags kompetanse, personlighet og omgangsform de andre har. 

Forskningen har bestått av fire studier hvor de har fokusert på rutinepregede oppgaver på prosjektbaserte arbeidsplasser som praktiserer hyppige forandringer i teamene. To studier er gjort blant over 11.000 medarbeidere i et indisk it-selskap, en studie ble gjort et globalt konsulenthus og den siste studien ble gjort blant operasjonsteam på et amerikansk sykehus. Alle studiene ga de samme resultatene: Når team får anledning til å lære hverandre å kjenne gjennom gjentatte samarbeid, stiger både kvaliteten og effektiviteten i arbeidet. 

Saken fortsetter under annonsen