Foto

www.shutterstock.com

Innovative familiebedrifter

Publisert: 30. september 2014 kl 09.18
Oppdatert: 30. september 2014 kl 09.19

Familieselskaper beskrives ofte som konservative. Det er ikke uvanlig at de beskrives som selskaper som er redde for å pådra seg mer gjeld eller gå inn i andre eksterne finansieringsordninger. Dette, pluss en del andre karakteristika, skulle man tro påvirket innovasjonsevnen i negativ retning, skriver Massimo Massa, professor i finans ved handelshøyskolen Insead i Frankrike, i en artikkel i Insead Knowledge.

Forskning på et utvalg amerikanske selskaper i perioden 2000 - 2010 viser imidlertid at de familieeide selskapene slo andre bedrifter i både kvantitet og kvalitet når det gjaldt innovasjon, konstaterer Massa. Innovasjon ble målt i antall patenter og substansen i dem.

Overraskende nok viste funnene at familiebedriftene brukte mindre penger på forskning og utvikling enn andre bedrifter.  Det var altså betydelig mer effektive i investeringene sine enn andre, og dette resulterte i både flere og bedre patenter.

Forskerne mener å ha funnet tre mulige forklaringer på at familieselskapene lyktes så godt med innovasjon:

  • De tenker langsiktig.
  • Långivere har en tendens til å ha mer tillit til familieselskaper, og tilbyr dem bedre finansieringsbetingelser.
  • Selskapene har styringsformer som fremmer innovasjon. Eierne følger selv selskapet og måltallene tett. De pådrar seg også mindre kostnader til mellommenn.
Saken fortsetter under annonsen