Hvordan treffe gode beslutninger?
Er det lurt å stole på magefølelsen når du skal ta beslutninger? De lærde strides, og i et sett med ledertips har Harvard Business Review tidligere anbefalt det stikk motsatte.
Bevisbaserte beslutninger gir bedre resultater, ifølge magasinet, som gir følgende tre råd:
- Etterspør bevis.
Spør etter data som underbygger påstandene når folk fremmer saker med stor overbevisning. - Tenk igjennom logikken.
Se nøye på faktaene som skal bevise sammenhengene og gjør deg opp en formening om hvorvidt logikken holder. Vær spesielt oppmerksom på feilaktig årsak-virkning argumentasjon. - Sett i gang eksperimenter
Hvis du ikke har bevis, lag noen. Be om å få utført mindre eksperimenter for å teste levedyktigheten til foreslåtte strategier, Bruk dataene fra testene som veivisere når du skal ta beslutninger.
Dagens Næringsliv gjengir WRAP-modellen, der den vanskelige beslutningen angripes på en annen måte. Forfatter og partner, Morten Sehested Münster i Bro Kommunikation, utdyper modellens fordeler på danske lederweb.dk.
Ifølge Münster er hvert punkt i WRAP-modellen en løsning for å unngå fallgruver, som vi av ulike årsaker er født til å falle i.
Gi deg selv flere muligheter
Problem: Når du skal gjøre et valg, ser du bare informasjonen som ligger rett foran deg. Det kalles spotlight-effekten. Du ser bare det som er opplyst. Alt annet ligger i mørke.
Løsning: Gi deg selv flere muligheter. Forestill deg at hvis du har to muligheter, som plutselig forsvinner. Hva vil du da gjøre?
Prøv ut dine vurderinger av virkeligheten
Problem: Når du analyserer mulighetene dine kan det være vanskelig å se noe annet enn det du leter etter, og at det du leter etter ofte er den løsningen som støtter opp om dine nåværende synspunkter. Dette kalles confirmation bias, som innebærer at du ser bort fra det som motbeviser de antagelser som du har gjort på forhånd.
Løsning: Stå hardt på å ha et åpent sinn og på å få utfordret holdningene dine.
Skap avstand til beslutningen
Problem: Sterke følelser kan friste deg til å foreta gale valg. En huskeregel er aldri å foreta store beslutninger når du er følelsesmessig oppstemt.
Løsning: Ta et skritt tilbake fra din umiddelbare følelsesmessige reaksjon, og vurder hva din beslutning betyr på lengre sikt. Sov på det, snakk med andre og gi deg tid til å foreta den endelige beslutningen.
Innse at du ikke kjenner fremtiden
Problem: Din beslutning er basert på en irrasjonell forestilling om at du vet hva som vil skje i fremtiden. Det kommer av 'over confidence bias' - en mekanisme som får oss til å tro at vi vet mer om fremtiden enn vi faktisk gjør.
Løsning: Overvurdér aldri din kunnskap og dine konklusjoner om fremtiden, og forbered deg på at du kan ta feil.