De som arbeider mye i knestående stilling har også høyere sykefravær.

Foto

Shutterstock.com

Høy utdanning, lavere sykefravær

Publisert: 8. oktober 2014 kl 09.31
Oppdatert: 8. oktober 2014 kl 09.59

Yrkesaktive menn og kvinner med grunnskoleutdanning har tre til fire ganger høyere risiko for et høyt sykefraværsnivå enn yrkesaktive med mer enn tre års høyskole eller universitetsutdanning. Det viser en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Deler av disse utdanningsforskjellene i sykefraværet kan ifølge Stami forklares med følgende faktorer i arbeidet:

  • Ensidig arbeid
  • Tungt fysisk arbeid
  • Arbeid i knestående stilling
  • Løft i ubekvemme stillinger

Ifølge Stami er det vanligere med eksponering for en rekke mekaniske (ergonomiske) arbeidsmiljøfaktorer – som igjen er funnet å ha betydning for muskel- og skjelettplager og sykefravær – i yrker hvor det ikke stilles krav til høyere utdanning.

Et liknende mønster ser de for visse typer potensielt belastende psykososiale arbeidsforhold, herunder lav grad av selvbestemmelse i arbeidssituasjonen og mindre variasjon i arbeidsoppgavene.

Bildet er likevel ikke entydig for psykososiale faktorer, skriver Stami på hjemmesidene sine. Eksempelvis er psykologiske jobbkrav gjerne vanligere i yrker med krav til høyere utdanning. Når det gjelder en faktor som sosial støtte på jobben, ser de imidlertid et mønster med mindre utdanningsforskjeller.

I en oppfølgingsstudie er det blitt sett på betydningen av både psykososiale og mekaniske faktorer i arbeidssituasjonen for utdanningsforskjeller i sykefraværet i den generelle yrkesbefolkningen i Norge. Studien anslår at nærmere 41–44 prosent av utdanningsforskjellene blant menn og mellom 31–54 prosent av utdanningsforskjellene blant kvinner kan forklares med forskjeller knyttet til den typen arbeidsmiljøfaktorer.

Saken fortsetter under annonsen