Handelsbanken frykter norsk nedtur

Publisert: 28. oktober 2014 kl 08.40
Oppdatert: 28. oktober 2014 kl 09.01

Kvartalsrapporten advarer mot den kombinerte effekten av fallet i oljeinvesteringene og den internasjonale «sekulære stagnasjonen», som gjør at selv ikke lave renter hindrer svak vekst. Samtidig er prognosene gjort før den store knekken i oljeinvesteringene, og sjeføkonom Knut Anton Mork beskriver den svake økonomiske utviklingen som «det gode scenariet». Dette scenariet forutsetter blant annet et lite fall i privat konsum i årene framover, og en gradvis økning i arbeidsledigheten.

– Selv dette er en veldig kontrast til den voldsomme veksten vi har hatt, med oljen som vekstmotor. Den æraen er over. Lenger frem må vi se på atskillig mer dramatiske perspektiver, slår Knut Anton Mork fast overfor Finansavisen. 

Mork mener vi må forberede oss på et lavere lønnsnivå i årene som kommer. 

– Vi risikerer varig høy arbeidsledighet om ikke lønnsnivået justeres tilstrekkelig, sier han. 

Vil ha rentekutt

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er tydelig på at han mener styringsrenten er for høy i forhold til den økonomiske situasjonen man nå befinner seg i. 

– Norges Banks egne analyser viser tydelig at de holder styringsrenten 30-50 basispunkter høyere enn det som ville gitt en inflasjon og kapasitetsutnyttelse på normale nivåer. Jeg tar ikke for hardt i når jeg sier at styringsrenten fint kunne vært kuttet til 1 blank i dagens situasjon, mener Hov, ifølge Finansavisen. 

Saken fortsetter under annonsen

Vil bort fra inflasjonsmålet

Mork mener dagens system, der sentralbanken fastsetter styringsrenten ut i fra et mål om å sikre en inflasjon på omtrent 2,5 prosent, ikke lenger holder mål. Han mener blant annet det kan bli nødvendig for Norges Bank å intervenere, og treffe tiltak for å få kronekursen ned. Samtidig kan dette medføre en situasjon med konkurrerende devalueringer. 

– Vi må være forberedt på at helt nye situasjoner gir helt nye utfordringer. Da blir dette problemstillinger. Vi ser for oss behovet for en svakere realkurs, og ser på hvordan vi kan komme dit mest mulig smertefritt. Da må vi tenke ukonvensjonelt, mener Mork.