Yaras konsernsjef Jørgen Ole Haslestad aner ikke hvem som eier selskapet de overførte russiske gruveaksjer til i 2011.

Foto

Vegard Grøtt / NTB scanpix

Godkjente overføring av 800 millioner

Publisert: 23. januar 2014 kl 09.20
Oppdatert: 23. januar 2014 kl 09.44

Få dager etter at Økokrim og sveitsiske justismyndigheter raidet Yaras trading-selskap Balderton i Geneve høsten 2011, godkjente Haslestad overføring av russiske gruveaksjer til selskapet Hefeydd på Kypros, ifølge Dagens Næringsliv.

Hverken den gangen eller nå vet Yara hvem som eier selskapet.

Ifølge avisen kan Kypros-transaksjonen spores tilbake til en viktig leveransekontrakt for fosfat som ble inngått med det russiske selskapet Phosagro i 2007. I forbindelse med inngåelsen av kontrakten og forlengelsen av denne i 2009, bestakk Yara to ansatte i Phosagro. Fire Yara-direktører er tiltalt for grov korrupsjon, og foretaket har erkjent tre forhold: bestikkelser til sønnen til tidligere oljeminister i Libya, bestikkelser til sønnen av en ansatt i det indiske gjødseldepartementet og bestikkelser til to ansatte hos russiske Phosagra.

Yara bedyrer at de ennå ikke vet hvem som eier selskapet Hefeydd.

– Hefeydd ble utnevnt av Phosagros juridiske ledelse, som også representerte Phosint og Hefeydd i transaksjonen. Det ble gjort klart for Yaras representanter at Hefeydd hadde forbindelser til Phosint, og at Phosint ønsket å benytte Hefeydd som eierselskap for aksjonene i forbindelse med utøvelse av opsjoner. Utover dette hadde ikke Yara kjennskap til eierstrukturen i Hefeydd, bortsett fra at formell selskapsdokumentasjon ble mottatt, skriver kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara i en e-post til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen