Fylkesordførere vil ta fra staten oppgaver

Publisert: 4. desember 2014 kl 10.17
Oppdatert: 4. desember 2014 kl 11.41

Fredag vedtar fylkesordførerkollegiet sitt innspill til kommunereformen. Fylkesordførerne foreslår ifølge Kommunal Rapport å overføre oppgaver og myndighet fra 12 områder fra staten til regionene, som følgelig må bli noe større. 

– I Norge er det behov for et robust regionalt nivå underlagt direkte folkevalgt styring som kan ta et regionalt lederskap i samarbeid med kommuner, næringsliv og statlig forvaltning, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag, som leder kollegiet, til Kommunal Rapport. 

En annen som frykter at det skal bli for lite å gjøre for kommunene i årene som kommer er Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V), som også deltok i ekspertutvalgets referansegruppe. Han mener staten er for lite villig til å gi fra seg arbeidsoppgaver. 

– Da statsråden mottok rapporten fossrodde han vekk fra tidligere ambisjoner om å flytte oppgaver og ansvar fra staten til kommunene. Han la vekt på at reformen skal sette kommunene i stand til å løse dagens oppgaver – ikke få nye. Men for å få til denne reformen er det helt nødvendig at kommunene får flere opppgaver. Da må også staten være villig til å gi fra seg oppgaver, sier han. 

Får støtte

Fylkesordførerne får støtte av både Venstre og KrF, som regjeringspartiene er avhengige av for å få flertall for sin kommunereform i Stortinget. Dette innspillet fra fylkesordførerne passer nemlig godt med det som har vært KrF og Venstres reaksjon på ekspertutvalgets rapport. 

– Regjeringen må se på hvilke oppgaver som kan tas fra statlig nivå og løses på et folkevalgt regionnivå. Det er helt sentralt for at kommunereformen skal bli en demokratireform, sier André N. Skjelstad (V) til Kommunal Rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Også Geir S. Toskedal, KrFs kommunalpolitiske talsmann, er tydelig på at det å overføre oppgaver til store kommuner, og på den måten fravike det såkalte "generalistkommune-prinsippet", ikke er noen erstatning for å overføre oppgaver.

– Det kan hende vi kan fravike generalistkommuneprinsippet, og overføre oppgaver fra fylkeskommunene til store kommuner. Men da må regionnivået få andre oppgaver. I stortingsmeldingen til våren må regjeringen se kommunenes, regionenes og statens oppgaver i sammenheng, sier Toskedal til avisen. 

Sier lite

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier lite om hvilke oppgaver som de nye regionene kan få ansvaret for, men forteller at de andre departementene har fått beskjed om å levere lister over hvilke oppgaver andre nivåer kan ta over. Han forventer ingen kamp om revir. 

– Vi samarbeider godt om de spørsmålene, sier han til Kommunal Rapport.