Forsker: - Sverige merker konsekvensene

Publisert: 21. oktober 2014 kl 11.10
Oppdatert: 21. oktober 2014 kl 11.17

Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator, mener det er feil å tolke en eventuell russisk ubåts tilstedeværelse i den svenske skjærgården som et aspekt ved en eventuell opptrapping overfor Vesten og NATO. I stedet må dette tolkes som en episode som utelukkende omhandler det bilaterale forholdet mellom de to landene Sverige og Russland.

– Fra russisk side oppleves ikke dette som noe innspill i en debatt mellom Russland og Vesten. Svenskene har en meget begrenset evne til å beskytte sitt eget territorium, og det er bare det russerne med en eventuell grensekrenking prøver å påpeke, sier Toje til Ukeavisen Ledelse.

Mener svenskene spiller høyt

Forskeren, som snart utgir boka «Jernburet» om blant annet spillet om Ukraina og det liberale verdensbildets fall i utenrikspolitikken, mener svenskene og tidligere utenriksminister Carl Bildt har spilt et meget høyt spill. Den nå avgåtte Moderaterna-utenriksministeren har vært blant de argeste kritikerne av Putins politikk overfor den ukrainske regjeringen.

– Den linjen svenskene har valgt, med en veldig sterk konfrontasjonslinje overfor Moskva kombinert med et ekstremt underfinansiert forsvar, er farlig. Svenskene bruker 1,1 prosent av sitt samlede budsjett på forsvar. Det er for lite, og det begynner de å merke nå, mener han. 

Han har heller ikke noen stor tro på at NATO vil ofre mye politisk og militær kapital på å forsvare Sverige i en eventuell konflikt med Russland.

– Sverige ser ut til å tro at de er et slags æresmedlem av NATO. Det er langt fra sannheten. Det kan bli et problem for Sverige at de ikke er NATO-medlemmer, sier Toje.

Saken fortsetter under annonsen

Tror på mulig NATO-befestning

Toje er spent på om det etableres en eventuell fast tilstedeværelse i de nye NATO-landene. Dette vil kunne oppleves som et brudd på det russerne har opplevd som en avtale om at NATO ikke skal etablere en fast militær tilstedeværelse i den pro-russiske interessesfæren. 

– Det er mange som opplever at den stolleken som nå foregår i disse områdene, med roterende militær tilstedeværelse, som veldig merkelig. Om man får en fast tilstedeværelse vil dette innebære at man ikke åpner for ytterligere utvidelser av NATO, fordi man da fastslår en slags grense for hva man regner som vestlig interessesfære, sier han.