Fagtunge sjefer trigger innovasjon

Publisert: 2. juni 2014 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Sven Hemlin, psykologiprofessor ved Göteborgs universitet med lederskap, innovasjon og administrasjon som spesialtfelt, har vært hovedredaktør for en ny bok som bærer tittelen boken Creativity and Leadership in Science, Technology, and Innovation.

Han sier til det svenske magasinet Personal och Ledarskap at skal man bedrive et fremgangsrikt, innovativt lederskap, er det svært sentralt at sjefen selv har stor fagkunnskap innenfor det fagområdet bedriften jobber innenfor. Dette for å kunne gi riktig type tilbakemeldinger og for å kunne oppmuntre og stimulere medarbeideren i idéutvikling og kreativ problemløsning.

Særlig på 80- og 90-tallet rådet det i en del miljøer en oppfatning at en god sjef kunne lede hvilken innovasjonsinnrettet virksomhet som helst. Dette mener Hemlin er en myte det er på høy tid å avlive. Han forteller til Personal och Ledarskap at han i Human Resources-sammenheng (HR) overraskende ofte støter på dette synet fremdeles.

– Dette synet ser ut til å ha dype røtter i visse organisasjonskulturer, men har det har ingen støtte i forskningen. For å stimulere kreativitet holder det ikke med generell sjefserfaring, sier han til bladet. 

Saken fortsetter under annonsen