Et par tegn på tillit

Publisert: 14. oktober 2014 kl 09.04
Oppdatert: 14. oktober 2014 kl 09.04

Det er mange ledere som snakker om hvor viktig det er å ha tillit i det offentlige rom, og dermed blir for opptatt av å forsøke å gjøre inntrykk på folk, mener sosialpsykolog Roderick Kramer, professor i organisasjonsadferd ved Stanford Graduate School of Business.

Ifølge Kramer er det viktigste for en leder å bygge genuin tillit i egen organisasjon. Han mener at dette leder fram til prestasjoner som inngir tillit, noe som over tid vil bidra til at man også bygger tillit i det offentlig rom.

Hva kjennetegner så en leder som inngir tillit? Roderick Kramer lister i en artikkel hos Insights by Standford Business opp det han mener er noen kjennetegn.

Sikkerhet, kompetanse og velvilje

Det første han trekker frem er at ledere som inngir tillit handler med sikkerhet, kompetanse og velvilje. De viser at de har evner og kunnskap nok til å lede organisasjonen og at de ikke skygger unna for å snakke ærlig og direkte. De viser også at de ikke setter sine personlige interesser først, men handler på en måte som er i organisasjonens interesse.

Kramer medgir i artikkelen at alt dette høres temmelig opplagt ut, men mener likevel at det er så viktig at man finner måter å kommunisere det på.

Deler ros, tar skylden selv

Saken fortsetter under annonsen

Et annet kjennetegn ved ledere som inngir tillit er ifølge professoren at de deler ros med andre i organisasjonen, men selv står frem og tar skylden når noe har gått galt.

Kramer minner om at ledere er svært synlige, og dermed har både folk i og utenfor organisasjonen en tendens til å overvurdere deres innvirkning på både det som går bra og det som går dårlig.