Regjeringen lar ikke budsjettene følge den reelle kostnadsutviklingen i forsvarssektoren, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

Diesen: – Forsvarssjefen har et pengeproblem

Publisert: 7. oktober 2014 kl 09.11
Oppdatert: 7. oktober 2014 kl 09.28

I en kronikk i Dagens Næringsliv i dag berømmer den frittalende tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen forsvarsministerens beslutning om å sette i gang en totalgjennomgang av de militære kapasitetene. Dette skal munne ut i et fagmilitært råd, signert nåværende forsvarssjef Håkon Bruun-Hansen, om et år. Imidlertid mener Diesen det er et problem at våpensystemene som Forsvaret benytter har en grunnkostnad, blant annet gjennom infrastrukturbehov, noe som gjør at kostnadene bare vil gå marginalt ned om man får færre enheter av de samme systemene. Dette er situasjonen for stadig flere våpensystemer, mener han.

– Konsekvensen er med andre ord at dersom de nødvendige grepene ikke tas vil fortsette å produsere stadig mindre kampkraft for selv et svakt stigende forsvarsbudsjett. Da vil vi om ti år ha både moderne fregatter og hypermoderne kampfly – men med et fullstendig misforhold mellom det antallet vi har anskaffet og det som er bemannet, trent og innsatsklart, skriver han.

– Kjøpekraften svekkes 

Han skriver i den samme kronikken at forsvarsbudsjettenes kjøpekraft gradvis svekkes om man ikke sørger for en økning som følger driftskostnadsøkningene i forsvarssektoren. Med andre ord kreves det strukturelle grep. 

– Hvis beredskap og operativ tilgjengelighet i tillegg skal forbedres vil det kreve enda større utgifter til drift og følgelig tilsvarende mindre til materiellinvesteringer. Det betyr at strukturen vil måtte krympe enda mer. I praksis vil da noen av Forsvarets kapasiteter måtte fjernes helt, slår han fast.

Han mener det er ting som tyder på at slike strukturelle grep kan bli tvingende nødvendige.  

– Forsvarssjefens problem når han skal gi sitt råd er imidlertid at de økonomiske rammene han har fått tyder på at heller ikke denne regjeringen har tenkt å la budsjettene følge den reelle kostnadsutviklingen i forsvarssektoren, mener han. 

Saken fortsetter under annonsen

Vil ha overnasjonalitet

Diesens konklusjon er at Forsvaret trenger overnasjonale løsninger for å fungere best mulig, slik at man kan opprettholde også de militære kapasitetene som er for små til at vi kan opprettholde alene. 

– Uten et flernasjonalt samarbeid for å bevare mest mulig av bredden i forsvarsstrukturen vil vi måtte akseptere et nisjeforsvar der vi bare beholder et begrenset antall viktige kapasiteter som kampfly, ubåter, spesialstyrker og lignende, for å kunne opprettholde et meningsfylt antall av hver av dem. Da blir vi tilsvarende avhengige av øyeblikkelig alliert hjelp på flere områder, selv i situasjoner vi ønsker å håndtere nasjonalt, skriver han i kronikken.