Foto

Harald Pettersen / Statoil

Deler Røkkes bekymring

Publisert: 11. april 2014 kl 09.15
Oppdatert: 22. april 2014 kl 14.20

–Situasjonen for leverandørindustrien gir grunn til bekymring, sier bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, Runar Rugtvedt.

Kjell Inge Røkke gjør som oraklet fra Omaha, investoren Warren Buffet - han skriver personlig brev til aksjonærene. I brevet utdyper Røkke bekymring for kostnadsveksten som har preget leverandørindustrien de siste årene. Røkke mener det er alarmerende at selv om oljeprisen har holdt seg stabil over 100 dollar, fatet så sier flere oljeselskap at det ikke lenger er lønnsomt å bygge ut felt til denne prisen.

– Det er ikke så mange år siden oljeselskapene la til grunn 20 dollar fatet i sin langsiktige utvikling, og tjente penger på dette nivået, skriver han.
Røkke tror industrien selv må sørge for å tvinge kostnadene ned.

– En av de viktigste tingene leverandørene kan gjøre for å redusere kostnadene er å lykkes med mer effektive og robuste gjennomføringsmodeller. Samspillet mellom utbygger og bygger kan bli bedre, og samhandlingen mellom engineering og byggesekvensen kan bli mer optimalisert, skriver Røkke, som fastslår at han har ståltro på at norsk leverandørindustri vil fortsette å være en viktig samarbeidspartner for oljeselskapene fremover.

Økende kostnader

Kostnadsveksten på norsk sokkel har vært et hett tema de siste årene. I 2012 ble det klart at utbyggingene på norsk sokkel var blitt 49 milliarder dyrere enn først beregnet. For eksempel steg prislappen på Yme-prosjektet til 14 milliarder, som var 9 milliarder mer enn det opprinnelige anslaget.

Samtidig har betingelsene for oljeselskapene blitt dårligere. Oljeanalytikere har beregnet at mellom 15 og 20 marginale prosjekter kan bli avlyst som følge av den forrige regjeringens skattepakke som trådte i kraft i fjor vår.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg har råvareprisen på olje- og gass stagnert. I SSBs ferske produsentprisindeks for olje og gass, publisert på torsdag, fremgikk det at kostnadene til utvinning og utvinningstjenester falt med 4,8 prosent fra februar til mars. På årsbasis innebar det en vekst på beskjedne 0,5 prosent. 

Bygges opp i Asia

Runar Rugtvedt i Norsk Industri peker på at store kontrakter har gått til Asia de siste årene, og at det nå er i ferd med å bygge seg opp sterke leverandørkjeder i Asia-regionen. I tillegg kommer oljeselskapenes oppbremsing på sokkelen som en overraskelse.

– Oljeselskapene, med Statoil i spissen, har stikk i strid med signalene de ga i fjor trappet ned aktiviteten på vedlikehold og modifikasjoner, sier Rugtvedt.
Effekten er, ifølge ham, at toppkompetent personell blir sagt opp og deretter går over til konsulentselskaper som bruker dem til å styrke miljøet i Asia.

Rugtvedt tror leverandørsektoren må bli mer kostnadseffektiv.

– Det er et betydelig potensial for forbedring i bransjen. Og det tas sterke tak nå. Vi tror det er viktig med tett samarbeid mellom oljebransjen og leverandørene for å få effektive gjennomføringsmodeller, sier han.

Til Dagens Næringsliv sier Kværnersjef Jan Arve Haugen at kostnadene må ned med 15 prosent for at Kværner skal være kunne konkurrere med asiatiske verft.

Saken fortsetter under annonsen

Selskapet prøver spesielt å gjøre noe med den stadige oppgangen i ingeniørtimer per tonn, som anses som en viktig drivkraft for kostnadsveksten.

Også oljeprofessor ved Handelshøyskolen BI, Øystein Nordeng, er bekymret.

– Det har vært en veldig kostnadsøkning de siste årene. Det skyldes først og fremst alle investeringene som i løpet av kort tid skal gjennom den samme trange trakten, sier han.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina M. Saltvedt, er ikke i tvil om at kostnadsveksten er en utfordring for øyeblikket.

– Kostnadene økte i takt med oljeprisen, men siden 2012 har ikke oljeprisen økt. Siden 4. Kvartal i fjor sier alle oljeselskapene at de skal gjøre noe på kostnadssiden, sier hun og peker på at norske oljearbeidere jobber to uker på og fire uker av, mens man på britisk side av sokkelen gjør motsatt.
Saltvedt tror leverandørindustrien må standardisere en del ting for å bremse utviklingen.

– Man må samarbeide tettere, se på utviklingen i ingeniørtimer per produserte enhet, og kanskje begynne å stille spørsmål om hvor mye sikkerhet som er nok, sier hun.

I fjorårets aksjonærbrev kunne Kjell Inge Røkke vise til 44 prosent avkastning. I år ble avkastningen kun 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

En tidligere versjon av denne artikkelen brukte SSBs statistikk for produsentpriser på en måte som ble misvisende. Dette er nå rettet opp. Indeksen viser utviklingen i prisene for de som produserer og kan ikke brukes til å illustrere kostnadsutviklingen i olje- og gassnæringen.