Carlsberg på frivillig kvinnejakt

Publisert: 25. august 2014 kl 09.30
Oppdatert: 25. august 2014 kl 09.52

I forkant av den norske kvoteringsloven for styrer i allmennaksjeselskapene, var det høy temperatur i debatten. Det var sterke fronter både for og imot. I Danmark, som ikke har noen kvoteringslov, bølger det nå en lignende, opphetet debatt.

Det ble dermed lagt merke til både i næringslivet og i danske medier da Carlsberg, et av de store selskapene i Danmark, midt i debatten proklamerte at de - helt frivillig - hadde som mål å ha 40 prosent kvinner i styret i løpet av 2015. Det skriver danske Mandag Morgen.

I dag er det 30 prosent kvinner i styret i Carlsberg.

Styreleder i Carlsberg, professor Flemming Besenbacher, forteller til Mandag Morgen at de tok grep som en følge av kvoteringsdebatten. Han ønsket ikke et system diktert ovenfra, men ville at de som stor internasjonal virksomhet selv gikk i bresjen og sikret en løsning som ble verdiskapende for dem.

Besenbacher ba en hodejeger om å finne egnede styrekandidater. Det de så etter var faglig sterke kvinner med relevant internasjonal og bransjemessig erfaring. Hodejegeren kom tilbake med fem forslag, og Carlsberg valgte to med internasjonal bakgrunn, amerikanske Donna Cordner og franske Elisabeth Freuriot. Den tredje kvinnen i styret er den danske professoren Nina Smith. Styrelederen mener at miljøet i styret er blitt bedre etter kvinnenes ankomst, og at dette er et fundament for at styret sammen kan løse de utfordringene som oppstår. Sammensetningen sikrer at de får input om markedsforhold og forbrukeradferd fra ulike nasjonaliteter, kjønn og bransjebakgrunn.

Styrelederen i Carlsberg mener at økt mangfold er verdiskapende, og Carlsberg har også satt i gang tiltak for å få flere kvinnelige ledere i det mannsdominerte

bryggeriselskapet. Det er blant annet slik at hvis det ikke er kvinner som søker på lederstillinger, så skal det gjøres en innsats for å finne kandidater. Budskapet er ifølge Besenbacher at det alltid skal være kandidat av hvert kjønn. 

Saken fortsetter under annonsen