Det statlig eide kraftselskapet SaskPowerCCS i Canada har nå skrudd på verdens største anlegg for fangst og lagring av karbondioksid, og dermed klart «månelandingen» som vår rødgrønne regjering måtte skrinlegge.

Canadierne har fått sin månelanding

Publisert: 2. oktober 2014 kl 08.23
Oppdatert: 2. oktober 2014 kl 09.45

Bare et år etter at den avtroppende rødgrønne regjeringen offisielt skrinla sin «månelanding», et anlegg for karbonfangst på Mongstad, har canadierne lyktes med det nordmennene ikke fikk til på Mongstad. I dag åpner nemlig verdens største anlegg for fangst og lagring av karbondioksid i Canada.

– Norske selskaper er interesserte i å sette i gang lignende prosjekter som det i Canada. Både ved produksjon av sement, stål og aluminium kan man bruke akkurat den samme teknologien som må tas i bruk der. Men det vil være nødvendig med en eller annen form for statlig finansiering for å komme i gang, sier Camilla Svendsen Skirung, politisk rådgiver i i miljøorganisasjonen Zero, til Dagsavisen.

Hun forteller at canadierne ikke er alene om å satse på et slikt fullskalaanlegg for fangst av karbondioksid.

– Neste år kommer det et lignende anlegg i Texas, og det er mange andre litt mindre prosjekter på gang i USA. Fangst og lagring av C02 har de holdt på med i mindre målestokk siden 1970-tallet. Utfordringen nå er å få dette opp i stor skala. Det kan skje i Storbritannia, hvor det ser ut til at de kan få ett eller to prosjekter opp og stå i 2020, skriver Skirung.

Mener prosjekter er nødvendig

Politisk rådgiver Elnar Remi Holden i Olje- og energidepartementet understreker at det er viktig å få på plass fangst av karbondioksid på et globalt nivå.

– Fangst og lagring av CO2 er helt nødvendig hvis verden skal lykkes med å løse den globale klimautfordringen, sier Holden til Dagsavisen.

Saken fortsetter under annonsen