Richard Branson, forretningsmannen bak Virgin-gruppen, bruker noen av levereglene til Nelson Mandela for å håndtere konflikter og andre utfordringer han møter i jobben..

Foto

NTB SCANPIX

Bruker Mandelas råd om konflikthåndtering

Publisert: 25. august 2014 kl 14.08
Oppdatert: 26. august 2014 kl 09.17

Richard Branson, gründer av Virgin-gruppen og investor, har stått i mange konfliktfylte situasjoner som gründer. Herunder priskriger og rettssaker. I slike situasjoner kan instinktive kamp-eller-flukt-reaksjoner slå in, men dette er bortkastet tid og penger, forteller Branson til Inc. com

Næringslivslederen sier at når han føler seg truet, eller synes synd på seg selv, tyr han til noen prinsipper som Nelson Mandela hadde. Mandela satt riktignok fengslet over lang tid, og befant seg i en situasjon som var langt mer alvorlig og desperat enn de fleste andre vil oppleve, men Branson mener likevel at det er noe å lære. Her er to av prinsippene:

  • La ikke marerittene dine, men det du ønsker å oppnå definere deg
    "Harme er som å drikke gift og deretter håpe på at det vil drepe fiendene dine", sa Mandela en gang. Hevn- og offertanker ville ikke forandre det som var blitt gjort mot ham i fortiden, ei heller gi ham en bedre fremtid. Branson viser til at Mandela valgte å bruke all sin kreativitet til å bygge varige resultater.
  • Utholdenhet er ikke det samme som mangel på fleksibilitet
    Branson siterer Mandela på at han skal ha blitt bedt om å ikke bli dømt etter hva han fikk til. "Døm meg ut fra hvor mange ganger jeg falt og klarte å reise meg igjen." Richard Branson oppfordrer gründere som møter motstand til å tenke seg hvor mye verre alt var for Mandela. Mandela innså at han ikke kunne bruke år etter år på å drømme om at håpløse omstendigheter ville endre seg. Han måtte i stedet finne en måte å håndtere omstendighetene på. Branson sier til Inc.com at det å være fleksibel nok til å finne en ny dør hver gang den forrige døren du forsøkte ble slamret igjen, er forskjellen mellom dem som finner sin vei framover og de som blir destruktive på egne vegne. Richard Branson mener at det er denne typen kreativitet du trenger for å bli en entreprenør. 
Saken fortsetter under annonsen