Deloitte: – Store skatteendringer for norske selskaper

Publisert: 16. september 2014 kl 12.00
Oppdatert: 4. november 2014 kl 22.23

OECD lanserte tirsdag de første forslagene til retningslinjer for hvordan land skal gjøre det vanskeligere for selskaper å drive såkalt «skatteslalåm», en betegnelse på praksisen der store internasjonale selskaper med virksomhet i mange land overfører overskuddene sine fra land med høy skattesats, til land med lave skattesatser. Blant annet har OECD tatt for seg problematikken knyttet til skattlegging i en mer digital verden, med stadig flere finansielle transaksjoner, og såkalt internprising. Disse problemstillingene skal så diskuteres på det neste G20-toppmøtet. Nå mener sjefen for Deloittes skatteteam i Norge, Rolf Saastad, at også selskaper som driver i Norge må forvente strengere regler for slik skatteplanlegging i framtiden. Det betyr at de store internasjonale kjedene kan få høyere skatteregninger her til lands i årene som kommer.

– Dette kommer. Vi tror mulighetene for skatteplanlegging vil bli redusert betydelig. Samtidig vil skattevennlige land, som Irland og Sveits, bli mindre fordelaktige å etablere seg i, sier skattesjefen til Dagens Næringsliv.

Han tror arbeidet som settes i gang vil gjøre det umulig selv for de tradisjonelle skatteparadisene å følge den samme praksisen som de gjør i dag.

– Ingen sier at det blir enkelt, men vi tror at endringene som kommer setter en standard det blir vanskelig å melde seg ut av. Over tid vil både land og selskaper måtte tilpasse seg, sier Saastad ifølge avisen.

– Har gitt «full go»

Leder for Stortingets finanskomité, KrFs Hans Olav Syversen, understreker at han er glad for at OECD nå kommer med retningslinjer for hvordan land skal håndtere for eksempel bedrifter som driver datterselskap i et land, men med hovedkontorer i skatteparadiser som Bahamas og Liechtenstein.

– OECD er et organ som lyttes til, og de fleste av de største økonomiene i verden er medlem der. Selv om disse retningslinjene ikke nødvendigvis er bindende for landene rent politisk sender slike retningslinjer et klart signal. Det er veldig positivt, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener arbeidet mot det han kaller skatteflukt må følge både et nasjonalt og et internasjonalt spor.

– På det internasjonale plan er det viktig at vi får i stand gode avtaler, som kan sørge for at store selskaper ikke slipper unna skatteansvaret. På det nasjonale plan har vi gitt «full go» til lovmakerne i Finansdepartementets skatteavdeling, for å finne løsninger for å minske sjansene for skatteflukt.

Tror på momentum

Syversen har som politiker vært engasjert i kampen mot de internasjonale selskapenes skatteplanlegging i mange år. Han tror, som Saastad, det vil bli mindre attraktivt å være skatteparadis med full banksekretesse i årene som kommer.

– Jeg tror det er et internasjonalt momentum som bare vil bli sterkere, og som vil gjøre at man kan få til ting. Samtidig ser man i internasjonale organer at det etter finanskrisen har blitt stadig mer oppmerksomhet rundt disse problemstillingene, noe som bare ble enda tydeligere etter finanskrisen. Det kan gjøre det vanskeligere å være skatteparadis, og derfor er det så viktig at organisasjoner som G20 holder trykket oppe i tiden som nå kommer, sier KrF-politikeren.