Arbeidsgivere og fagbevegelsen vil beholde 70-årsgrensen

Publisert: 16. januar 2014 kl 09.14
Oppdatert: 16. januar 2014 kl 10.20

Det skriver Klassekampen.

Arbeidsmiljøloven sier i dag at «arbeidsforholdet kan bringes til opphør når du fyller 70 år», men arbeidsminister Robert Eriksson vil nå fjerne gremsen. Det samme ønsker deler av fagbevegelsen.

Likevel møter Eriksson massiv motstand fra de tyngste aktørene i norsk arbeidsliv. Både NHO, LO, samt Unio og Virke mener dagens 70-årsgrense bør beholdes.

– Det er ikke alle seniorer som selv forstår at de ikke fungerer like godt i jobben. Om man ikke har aldersgrense, bli det mange vanskelige saker der arbeidsgiver må bringe arbeidsforholdet til opphør. Det tror jeg blir uverdig. Alderen gjør sitt inntog på alle, i større eller mindre grad, sier NHOs direktør for arbeidslivsspørsmål, Svein Oppegaard til Klassekampen.

Han får støtte av LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken:

– En fjerning av mulighetene for å bruke alder som oppsigelsesgrunn vil trolig utløse mange vanskelige og triste saker når eldre ikke langer kan utføre jobben, uten at de ser det selv, sier han til avisen.

Selv om arbeidsmiljøloven har 70 år som generell øvre grense for stillingsvernet, åpner loven for at bedriftene kan ha lavere aldersgrenser, så lenge disse er saklige og nødvendige for arbeid eller yrke. Derfor har mange bedrifter satt en øvre aldersgrense på 67 år. NHO åpner for å fjerne eller flytte på de bedriftsmessige aldersgrensene – opp fra 67 år.

Saken fortsetter under annonsen

– Men da må det sees i sammenheng med rettighetene seniorer har, sier Oppegaard til Klassekampen.