Ved å lære deg selv å kjenne og trene på å tenke på en annen måte enn du pleier, kan det hende du tar bedre beslutninger.

Foto

Shutterstock.com

7 steg frem til bedre beslutninger

Publisert: 7. mars 2014 kl 09.23
Oppdatert: 10. mars 2014 kl 09.50

Katarina Gospic ga for en tid tilbake ut en bok som het «Välj rätt! En guide til bra beslut». Gospic er lege med doktorgrad i neuroøkonomi og driver firmaet Brainbow Lab AS. Hun har i et intervju i det svenske magasinet Veckans Affärer tatt til orde for at vi bør ta hensyn til biologien og måten hjernen fungerer på gjennom å stresse mindre, jobbe smartere, ta oss tid til ettertanke og langsiktig tenkning. Da reduseres faren for utbrenthet.

I boken lister hun opp en rekke spørsmål som har til hensikt å få oss til å tenke igjennom hvordan vi tar beslutninger, noe som igjen kanskje kan lede til bedre beslutninger.

  1. Tenker du langsiktig eller kortsiktig?
    Belønning er en drivkraft for oss mennesker, og hjernen vil gjerne være lat og jage etter de kortsiktige belønningene. Den faller lett for raske fristelser. Still deg spørsmålet: Hva vil jeg oppnå?
  2. Styres du av indre eller ytre motivasjon?
    Ytre motivasjon kan trigge motivasjonen en stund, men neppe i det lange løp. Den indre motivasjonen er mer langsiktig: Still deg spørsmålet: Drives jeg av min egen motivasjon eller av hva omgivelsene synes om meg?
  3. Velger du risiko eller trygghet?
    Hjernen liker trygghet, men utvikling og ekspansjon krever ofte mot og risikotagning. Still deg spørsmålet: Kan jeg konfrontere redselen?
  4. Tenker du raskt og utagerende eller kalkulerende?
    Lær deg selv å kjenne og tren på å tenke på en annen måte enn du pleier. Still deg spørsmålet: Hvordan ville det være å gjøre stikk motsatt?
  5. Tenker du først på deg selv eller på gruppen?
    Vi er egoister, men hjernen har samtidig en tanke for rettferdighet for hele flokken. Still deg spørsmålet: Har jeg balanse mellom meg selv og gruppen?
  6. Optimaliserer du systemene dine?
    Gi hjernen det den trenger av søvn, mat og mosjon, eller risikerer du at beslutningene dine blir kortsiktige og dårlig begrunnet. Still deg spørsmålet: Kan jeg gjøre mer for å optimalisere systemene mine?
  7. På tide med en pause?
    Når du sliter med vanskelige beslutninger og har kjørt deg fast, er den beste løsningen ofte å gjøre noe helt annet for å gi hjernebarken mulighet til å finne noen nye koblingsmuligheter. Still deg selv spørsmålet: Er det på tide å trykke på pauseknappen?
Saken fortsetter under annonsen