6 grunnprinsipper i Lego
Lego hadde hatt kjempesuksess i leketøysmarkedet verden over. Like etter årtusenskiftet var imidlertid krisen et faktum og selskapet nærmet seg konkurs. En av årsakene var at de hadde spredd seg på for mange områder.
Underveis i den omfattende snuoperasjonen som måtte til, fant Lego tilbake til kjerneverdiene og gründer Ole Kirk Christiansens visjoner. Forandringsarbeidet har vært mye omtalt tidligere, og er nå blitt behørig beskrevet i boken Brick by brick – How Lego Rewrote the Rules of Innovation and Conquered the Global Toy Industry, forteller Chef på sine nettsider.
Dette er hovedprinsippene i Legos visjoner:
- Verdier
- Når et selskap skapes, skapes det ut fra noen kjerneverdier og et verdigrunnlag som kommer fra gründeren. For Lego handler det om å «leke godt» og et mål om å inspirere og utvikle morgendagens byggere.
- Eksperimentering
- Lego eksperimenterer stadig for å forbedre produktene sine.
- Et system, ikke et produkt
- Det var et stort steg framover da Lego bestemte seg for å gå fra treleker til plast. Et annet framsteg var beslutningen om å produsere et helt system for lek, ikke bare enkeltleker.
- Fokus
- Godtfred Kirk Christiansen ønsket å gjøre noen få ting veldig bra, og ga utviklerne muligheten til å skape nesten hva som helst av produkter, så lenge de lå innenfor kjernevirksomheten. Det var kreativitet innenfor snevre rammer.
- Gjør det autentisk
- Gjennom lek skapes relasjoner. Det er dette som er autentisk og genuint ved det Lego skaper.
- Forretningene først, deretter barna
- For å kunne snakke til barna, måtte Lego ha en god relasjon til forhandlerne. Gründeren reiste selv rundt for å treffe alle forhandlerne i Danmark. Dette ga resultater.
Saken fortsetter under annonsen