Når du har fremført unnskyldningen din, må du huske å lytte.

Foto

Shutterstock.com

5 råd om unnskyldninger

Publisert: 5. mars 2014 kl 10.13
Oppdatert: 6. juni 2014 kl 13.32

Det er større sjanse for at en unnskyldning fungerer etter hensikten hvis den blir fremført på en god måte og på rett tidspunkt. Det er mange som har gitt råd om hvordan man unnskylder seg på en god måte. En av er konsulenten Randy Conley, som driver bloggen Leading with trust. Det første man må gjøre for å komme noen vei, er å akseptere at man er ansvarlig for handlingene sine. Hvis du har rotet til ting, legg stoltheten til side og innrøm det. Ikke forsøk å legge skylden på noen andre. Dette er det første steg for å gjenopprette tillit hos den andre parten.

Videre er dette fem av Conleys råd om selve unnskyldningen:  

  • Vis medfølelse, vis at du er lei deg for at du såret den andre
    Dette bidrar, sammen med ordet unnskyld, til å vise at du innser, forstår og angrer på feilen du har gjort.
  • Ikke bruk ordene hvis og men
    Ikke bruk et språk der du knytter betingelser til unnskyldningen. Ikke si jeg er lei meg hvis jeg har såret deg. Ikke bruk ordet men som en innledning til en lang rekke unnskyldninger.
  • Hopp over unnskyldninger og forklaringer
    La unnskyldningen være konsentrert og la den handle om hva du faktisk gjorde, hvordan det fikk den andre personen til å føle seg og hva du har tenkt å gjøre annerledes i fremtiden. Hvis det er en god grunn til at du gjorde som du gjorde, vil det komme frem i diskusjonen som følger, men la den andre personen ta skrittet dit. Ikke ta det selv.
  • Husk å lytte
    Dette er kanskje det viktigste punktet, mener Randey Conley. Når du har fremført unnskyldningen din: Lytt. La den andre dele følelser, gråte, le, skrike … Anerkjenn den andres følelser, men unngå å havne i en sirkel der du forklarer deg og unnskylder deg igjen og igjen.
  • Lov at du ikke skal gjøre det samme igjen
    En unnskyldning er ikke mer virkningsfull enn de bestrebelsene du faktisk gjør for å forsøke å ikke gjenta handlingen.

Her i Norge har Jon Risdal skrevet bok om unnskyldninger. Han har også gitt noen gode tips. Les: Den gode unnskyldning

Saken fortsetter under annonsen