3 feil kommunikasjonsrådgivere ofte gjør

Publisert: 9. januar 2014 kl 08.47
Oppdatert: 9. januar 2014 kl 10.18

Dette ifølge kommunikasjonsforsker Helle Petersen, førsteamanuensis og leder av forskningsgruppen Strategisk Kommunikation på Roskilde Universitet.

I en artikkel hos videnskab.dk, som er gjengitt hos forskning.no, forteller Petersen at mange kommunikasjonsrådgivere klager over manglende gjennomlagskraft overfor ledere. Forskeren tror dette kan ha med selve rådgivningssamtalen å gjøre. Petersen har tatt opp rådgivningssamtaler på bånd, som hun har analysert sammen med professor Steen Visholm. Analysearbeidet er ikke ferdig, men så langt har de identifisert tre vanlige feil:

  • Forventningene er for høye
    Kunden tror ofte at kommunikasjonsmedarbeideren skal skrive tingene, ikke bare gi råd. Rammen for rådgivningen bør vær klar fra begynnelsen av. Kommunikasjonsmedarbeidere må bli flinkere til å forklare hva de tilbyr.
  • Dobbel kommunikasjonssituasjon
    Ofte skal to kommunikasjonsoppgaver håndteres samtidig. Den konkrete oppgaven i møtet, for eksempel en brosjyre, og selve møtet, som er rådgivningssituasjonen. Rådgiveren må huske også den siste oppgaven og lese kommunikasjonssituasjonen. Det er viktig å lytte og sette seg i kundens sted.
  • For lite faglig argumentasjon
    Fagligheten som samtalene skal bygges på er ofte uklar. Som rådgiver må man komme med faglig begrunnede argumenter for anbefalingene sine, og kunne si noe om konsekvensen av ulike alternativer.
Saken fortsetter under annonsen