Tips når du skal velge konsulent

Publisert: 3. desember 2013 kl 09.06
Oppdatert: 3. desember 2013 kl 09.33

Det mener Lisbeth Binderup, kommunaldirektør i danske Skanderborg kommune og tidligere konsulent i Lundgaard Konsulenterne og KLs konsulentvirksomhet. I en artikkel på lederweb.dk gir hun råd til ledere i det offentlige som skal kjøpe inn konsulenttjenester. Dette er tre av dem:

  • Ha klart for dere hva dere har bruk for når dere leier inn hjelp. Konsulentens rolle må være klar. Skal konsulenten fungere som ekspert? Eller skal vedkommede være en nøytral spiller, for eksempel ved ideutvikling eller endringer?
  • Vær oppmerksom på konsulentens verdigrunnlag og indre driv. Hvis konsulenten har et annet verdigrunnlag enn det organiasjonen har, kan det ende galt – med mindre man ønsker å utfordre organisasjonen med noen andre verdier.
  • Se etter faresignaler. Har konsulenten en idé om å gjøre akkurat det samme hos dere som han gjorde hos forrige kunde? Husk at det er lederen – og ikke konsulenten – som styrer. Lederen må være oppmerksom på om konsulenten faktisk lytter og ser ut til å kunne løse det problemet denne organisasjonen står overfor. Hvordan snakker konsulenten om dette problemet? Høres det ut som om dere har felles forståelse av oppgaven?
Saken fortsetter under annonsen