Tiltak mot sykefravær hjalp ikke

Publisert: 18. desember 2013 kl 09.34
Oppdatert: 19. desember 2013 kl 10.32

Det konstaterer forskning.no, som på sine nettsider omtaler en analyse gjort av Tove Midtsundstad og Roy A. Nielsen i Fafo.

Midtsundstad og Nielsen har studert tiltak i 700 bedrifter hvor det jobber over 33.000 arbeidstagere. Bedriftene var av ulik størrelse. I de fleste bransjer fant de ingen påviselige effekter av arbeidsgivers forebyggende tiltak mot sykefravær blant arbeidstagere over 50 år. Unntakene var ansatte i offentlig administrasjon, som typisk jobber på kontor.

I offentlig administrasjon fant de at risikoen for legemeldt sykefravær på mer enn 16 dager ble redusert med 10 prosent når arbeidsgiver innførte ett eller flere forebyggende tiltak. Forskerne mener dette henger sammen med at dette er en type jobber hvor det er lettere for arbeidsgiver å sette inn tiltak, herunder tiltrettelegging for den enkelte, og få effekt av dem.

Noen av de tiltakene arbeidsgivere bruker i håp om å få ned sykefraværet, er redusert arbeidstid, tekniske hjelpemidler, endring i stilling eller arbeidsoppgaver. Studien avdekket at seks av ti bedrifter hadde iverksatt tiltak for å hindre fravær.

Det viste seg riktignok at bedrifter med tiltak i det store og det hele hadde større nedgang i sykefraværet enn andre bedrifter, men forskerne mener at effekten ikke kunne tilskrives arbeidsgiver. De mener det i større grad handler forhold som størrelsen på bedriften og konkurranseforhold. Funnene viser at store bedrifter har høyere fravær, mens det er lavere fravær blant ansatte som jobber i næringer med tøff konkurranse. 

Saken fortsetter under annonsen