Sosiale nettverk ga bedre prestasjoner

Publisert: 25. november 2013 kl 09.02
Oppdatert: 25. november 2013 kl 09.43

Forsker Karl Joachim Breunig ved Handelshøyskolen BI har studert hvordan bedrifter best kan organisere seg for å sikre en dynamisk utvikling og bruk av sin kjernekompetanse.

Han har i doktorgradarbeidet sitt sammenlignet to tjenesteleverandører som utfører sammenlignbare tjenester, har samme type medarbeidere, opererer i beslektede markeder og har beslektede ressurser. Den ene bedriften får 40 prosent mer ytelse ut av medarbeiderne sine enn den andre.

Forskeren fulgte bedriftene i over ti år, og fant at begge hadde systemer og rutiner for utvikling og deling av kompetanse for å støtte oppunder oppgavene som skal løses. Bedriften med høyest ytelse gjorde imidlertid én ting i tillegg: Den la til rette for arbeidsrelaterte sosiale nettverk. Det skriver forskning.no.

En pilotstudie Breunig har gjort i tillegg til den overordnede studien, viste at ytelsen i en avdeling med dårlig ytelse gikk opp med 90 prosent da sosiale nettverk ble introdusert gjennom teamarbeid.

Mens gode systemer for kunnskapsdeling handler om kompetanse og stabilitet, så sikrer man ifølge forskeren nødvendig fleksibilitet gjennom å legge til rette for at medarbeidere kommer sammen for å løse komplekse oppgaver og utfordringer i sosiale nettverk.

– Systemer er en god måte å dele kunnskap om kjente problemer. Skal du løse helt nye typer utfordringer, vil det svare seg å legge til rette for at medarbeidere møtes for å løse oppgavene sammen, sier Breunig til forskning.no.

Saken fortsetter under annonsen