Snu et trøblete prosjekt
Annie Fisher, spaltist i Fortune, har fått spørsmålet fra en leser om hvordan man redder et prosjekt som ikke er helt på sporet lenger. I svaret hun gir viser hun til en bok som bærer tittelen Rescue the Problem Project: A Complete Guide to Identifying, Preventing, and Recovering from Project Failure. Forfatteren av boken med den lange tittelen er Todd C. Williams, en mann som har gitt råd i tilknytning til skakkjørte prosjekter til USAs største selskaper i 25 år.
Fisher skriver at Williams noen ganger anbefaler å stanse prosjektene, men slett ikke alltid. Beslutningen vil blant annet avhenge av hvorvidt man kan tjene inn igjen tidligere tap ved å få prosjektet tilbake på skinner igjen. Det viktigste er imidlertid hvilken strategisk betydning prosjektet har for selskapet. Er det viktig nok, kan det være verdt å forsøke å redde det.
Hvis man bestemmer seg for en redningsaksjon, gir Williams blant annet følgende råd:
- Slutt å klandre andre.
Ifølge Williams er det ofte slik at ledelsen har et ansvar, fordi de ikke har pekt ut retningen klart nok. Ofte har de heller ikke fulgt opp prosjektet godt nok. Når dette er kommet på bordet, blir lederne ofte mer villige til å skifte fokus. De blir mer opptatt av å finne løsninger enn av å klandre andre. - Konsentrer deg om fakta.
Fakta er din beste venn når du skal få prosjekter på rett kjøl igjen, mener Williams. Grav i detaljene for å finne ut hva som gikk galt på hvert trinn, samt hvorfor. Ifølge rådgiveren må du fortsette helt til du er inne ved kjernen. Det gjør det lettere å unngå lignende feil i fremtiden. Williams blir ofte møtt av folk som forteller ham hvilke feil han vil finne når han går igjennom prosjektet. Svaret han pleier å gi, er at det er viktig å ikke være forutinntatt. Når noe har gått galt, har man lett for å raskt kaste seg på noen konklusjoner, uten å undersøke saken nærmere. Denne måten å jobbe på er imidlertid ofte det som har skapt trøbbelet fra starten av.