Riksrevisjonen: – Sykehusene kan behandle flere
– Det er som jeg skulle sagt det selv, sier helseminister Bent Høie til Dagsavisen.
En ny undersøkelse fra Riksrevisjonen viser at sykehus med kort liggetid har like god kvalitet på pasientbehandlingen som sykehus med lengre liggetid.
– Det er ingen klar forskjell mellom sykehus med kort og lang liggetid i andel pasienter som blir lagt inn igjen, operert på nytt eller dør i løpet av ett år etter operasjon, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til VG.
Han forteller at pasientene også har et like godt funksjonsnivå ett år etter operasjonen.
– Reduksjon i liggetid har altså ikke gått på bekostning av behandlingskvaliteten, legger Kosmo til.
Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig liggetid varierer mellom sykehusene fra:
- Tre til elleve dager for innsetting for hofteproteser
- Fem til ti dager for operasjon av hoftebrudd
- Null til fire dager for operasjon av korsbånd
- Syv til elleve dager for operasjon av tykktarmskreft
– Liggetid på 48 timer før hoftebruddoperasjon kan oppleves forferdelig smertefullt for ofte eldre pasienter, sier Jørgen Kosmo til avisen.
Om alle sykehus hadde hatt like lav gjennomsnittlig liggetid som det mest effektive sykehuset, St. Olavs Hospital i Trondheim, ville Sykehus-Norge sett annerledes ut. Hoftebruddspasienter kan få redusert liggetiden med 19 prosent, og med det faren for død. Korsbåndspasienter med 100 prosent, fordi noen korsbåndspasienter skrives ut samme dag, mens andre ligger i fire dager, skriver Dagsavisen.
Kosmo reagerer på at deres undersøkelser viser at det ikke er bedring å se etter sammenslåingen av de fire sykehusene i Oslo, som ble slått sammen for fire år siden.
- Nå har det gått litt tid, og vi kan ikke se at det har fått noen positiv effektiv for pasientene, sier Kosmo til Dagsavisen.