– Ledere hemmer innovasjon

Publisert: 13. desember 2013 kl 09.34
Oppdatert: 13. desember 2013 kl 10.04

Det skriver den danske elektroniske tidsskriftet ledelseidag.dk. Mannen som står bak kritikken, er Thomas Wedell-Wedellsborg, partner i rådgivningsselskapet The Innovation Architects.

Wedell-Wedellsborg er bosatt i New York, har jobbet med innovasjonsledelse i mange land og er en av forfatterne bak boken Innovation as Usual . Han mener at ledere i for stor grad blokkerer medarbeideres innovative potiensial fordi de har selv har lyst til å være den som er mest kreativ.

Forfatteren anbefaler at ledere heller inntar rollen som innovasjonsarkitekt. Det innebærer at den primære oppgaven er å bane vei for at medarbeiderne kan få kreative ideer – hver eneste dag på kontoret.

En vanlig feil bedrifter gjør, er ifølge Wedell-Wedellsborg at innovasjonen strander i idédugnader eller sporadiske seminarer arrangert utenfor arbeidsplassen som ikke videreføres i innovativt arbeid når man kommer tilbake til det daglige arbeidsmønsteret. Innovasjon skal ifølge rådgiveren være noe som skjer hele året igjennom i det arbeidet man gjør.

Hvordan får så ledere medarbeidere til å bli mer kreative? Wedell-Wedellsborg viser til at man kan påvirke adferd på to måter. Ved å endre folks personlighet, verdier og måter å tenke på, og ved å endre miljø og omgivelser. Han mener at ledere fokuserer for mye på å få medarbeidere til å tenke annerledes, for eksempel gjennom peptalks. Han viser til at det er lettere å få folk til å oppføre seg annerledes gjennom å endre omgivelser og miljø.

I artikkelen i ledelseidag.dk lister han opp en del sentrale adferdsmønstre for innovasjon som ledere bør fremme hos andre. Ett av punktene er fokus. Det vil si at lederne skal hjelpe medarbeiderne til å fokusere på ideer som betyr noe for forretningen. Et annet punkt er å knytte bånd til verdenen utenfor bedriften, slik at det blir lettere for de ansatte å finne originale ideer. En tredje innfallsvinkel er å hjelpe medarbeidere med å forbedre og justere ideer løpende.

Andre områder hvor medarbeidere kan trenge hjelp fra ledere, er: Vurdering av ideer, mestring av politisk spill og vilje til å forsere hindringer.

Saken fortsetter under annonsen