Det viktige førsteinntrykket

Publisert: 9. desember 2013 kl 09.45
Oppdatert: 9. desember 2013 kl 10.07

Den tidlige samhandlingen med kolleger og ledere setter faktisk tonen for resten av den tiden dere skal jobbe sammen. Det fastslår Time Magazine i en artikkel på sine nettsider.

Hvis ting overhodet ikke fungerer de første tre månedene, ikke tro at ting vil bli bedre. For det vil de ikke, lyder budskapet.

Bakgrunnen for dette pessimistiske utsagnet er funn gjort av John Kammeyer-Mueller, førsteamanuensis ved University of Minnesota’s Carlson School of Management. Han har studert relasjoner mellom nyansatte og deres kolleger og ledere de første 90 dagene i ny jobb og sier til Time Magazine at allerede etter så kort tid begynner folk å låse sine holdninger til jobben, organisasjonen og kollegene.

Kammeyer-Mueller intervjuet underveis de nyansatte om hvordan de opplevde støtten fra nye kolleger og ledere. Han fant at mennesker som allerede i starten rapporterte om godt mot og hjelpsomme kolleger, også ga gode tilbakemeldinger etter 90 dager. De som rapporterte om en dårlig start, fortsatte å streve selv etter at de var kommet inn i rutinene.

Noe av det som virker inn på om starten i ny jobb blir god eller ikke, er ifølge forskeren tonen i kommunikasjonen med andre og hvor aktiv den enkelte er i sosialiseringsprosessen. Godt humør, måten du kommuniserer på og hvor mye du kommuniserer spiller inn.

Saken fortsetter under annonsen