– Det er en helt uakseptabel situasjon at opp til 25 prosent av verdiskapingen i Afrika forsvinner i korrupsjon, sier Børge Brende.

Foto
Terje Bendiksby / NTB scanpix

Brende slår ned på bistandsmisbruk

Publisert: 19. november 2013 kl 09.13
Oppdatert: 19. november 2013 kl 10.37

- Verdensbanken viser i sine rapporter at i Afrika forsvinner opp til 25 prosent av verdiskapingen i korrupsjon. Det er en helt uakseptabel situasjon, som det er viktig å jobbe med, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

Nå sender han et forslag til Stortinget med en rekke forslag til tiltak for å skjerpe kontrollen med pengene som blir bevilget, både via FN-systemet og norske hjelpeorganisasjoner. Han vil også ha hardere straffer ved misbruk.

- Det vil si at hvis en organisasjon får bidrag til å drive for eksempel et vanningsprosjekt som skal bidra til økt matproduksjon, så skal vi være sikre på at dette er lagt ut på anbud, slik at flere aktører er inne og gir pris, spesifiserer han overfor avisen.

Brende vil også ha klare og etterprøvbare beskrivelser av hva som skal gjøres med pengene som gis, og hva som skal oppnås, slik at mottakeren kan stilles til ansvar ved avvik.

Dette innebærer blant annet å kunne kreve tilbakebetaling av hele tilskuddsbeløpet i tilfeller der det foreligger særlige alvorlige avtale- og tillitsbrudd, slik for eksempel Sverige gjør i dag.

Saken fortsetter under annonsen