Gi dine ansatte julegaver med mening
Norske bedrifter bruker millioner av kroner på julegaver til sine ansatte. Nå har Norges Blindeforbund engasjert seg for at bedrifter skal kunne ha et nyttig alternativ. Kampanjen iCare:-) ble lansert 30. september i år, og skal bidra til at man både får en fysisk gave, og være med på å forebygge unødvendig blindhet.
– Prosjektet handler om hvordan bedrifter kan velge å kjøpe en julegave som både er en ordentlig gave – i motsetning til en symbolsk – og samtidig gi penger til en konkret sak. Så vidt vi vet, er det ingen andre organisasjoner som har gjort det samme. De fleste har valgt å be bedrifter droppe julegaver til fordel for det å gi penger til deres sak. Med iCare:-)-skjerfet får man både i pose og sekk: et norsk designerskjerf, produsert i Nepal og pakket av blinde, som dermed får en mulighet til å skaffe seg arbeidserfaring og en inntekt. For hvert skjerf man kjøper, gir man en øyeoperasjon som gir synet tilbake til én i verden som er unødvendig blind, forklarer Frøydis Garmo Hovden, leder i næringslivsavdelingen til Norges blindeforbund.
Garmo Hovden (bildet over) forteller at 39 millioner mennesker i verden er blinde, og at hele 80 prosent av disse kunne vært hjulpet med å få synet tilbake.
– Mange blir blinde av ubehandlet grå stær. De kan få synet tilbake ved hjelp av en enkel operasjon til 250 kroner. Det er derfor vi lanserer iCare:- ), sier hun.
Profilerte personligheter
Norges Blindeforbunds assisterende generalsekretær, Arnt Holte, er president i Verdens Blindeunion. Han mener iCare gir Norge muligheter til å sette et verdensomfattende fattigdoms- og helseproblem på dagsorden i ulike internasjonale fora.
En av de som bidrar til iCare:-) er den profilerte designeren Nina Skarra. Hun er den første norske designeren som har vist eget merke på prestisjetunge New York Fashion Week, og hennes kjoler har vært på Oscar og andre røde løpere en rekke ganger. Skarra har designet et kashmir-skjerf som selges til inntekt for iCare:-). Hvert solgte skjerf finansierer én øyeoperasjon til en som er unødvendig blind. Skjerfet selges primært som julegave til norske bedrifter, men privatpersoner kan også kjøpe det, og bidra til å gi synet tilbake til en som har blitt unødvendig blind.
– For meg som designer er det en glede å bidra til et prosjekt som gir et så direkte resultat. Å vite at et menneske får synet tilbake for hvert skjerf som selges er fantastisk! Jeg er stolt over å være en del av iCare:-)», sier Nina Skarra.
Flere kjente personligheter er med og støtter iCare:-), og er også med i en bildeserie til støtte for saken. Christer Tornell, Elisabeth Andreassen, Bjørn Einar Romøren, Fabian Stang, Marian Aas Hansen og Zahid Ali er blant støttespillerne som har engasjert seg i iCare:-).
Den nepalesiske kvinnen Bimala Chaudhary var til stede under lanseringen. Hun har selv vært blind og fikk i fjor synet tilbake ved hjelp av en enkel operasjon som tok mindre enn fem minutter, forteller Frøydis Garmo Hovden.
Sosialt entreprenørskap
Garmo Hovden forteller at Norges Blindeforbund ville tilby noe kreativt, og at det skulle være en grad av sosialt entreprenørskap i prosjektet.
– Vi tenkte at symbolske gaver er bra, men så samtidig at mange bedrifter fortsatt ønsker å gi gaver til sine ansatte. Ved å kunne kombinere begge deler, ville bedriftene fortsatt kunne bidra til gode formål. Norges Blindeforbund er til stede i mange land, og det var viktig for oss at vi kunne tilby noe som var bærekraftig. At blinde på fabrikken i Nepal kunne være med å pakke gavene, bidro til at dette har en grad av sosialt entreprenørskap, forklarer hun.
Utsolgt
Hun forteller at kampanjen har gått over all forventning.
– Vi hadde bestilt inn 5000 skjerf, og så å si alle disse er utsolgt. Nå venter vi et nytt parti skjerf inn. At vi også har valgt å kombinere det å skape arbeidsplasser i et land vi opererer i, med det å samle inn penger, har slått an, sier hun.
Etter et innslag om iCare:-) på God Morgen Norge på TV2 nylig, solgte Norges Blindeforbund skjerf for over én million kroner i timene som fulgte.
– Torsdag ringte de fra Dagsrevyen og ville lage et innslag som skal sendes i romjulen. Vi kan trygt si at dette har slått an, avslutter hun.
Vurdert en annerledes julegave til de ansatte i år?
Her er noen alternativer, og andre samarbeidsformer for din bedrift, som er øremerket til veldedige formål:
Norsk Folkehjelp
- Gi minefri skolevei
- Gi en stemme
- Tren en minehund
- Gi minefri fotballbane
- Et lite stykke trygghet
- Retten til et hjem
- Gi en håndfull jord
- Fjern en klasebombe
Røde Kors
- Hovedpartner
- Gjensidig kompetanseoverførsel
- Prosjektpartner
- Kampanjer
- Produkt- og tjenesteavtaler
- Innsamling ved katastrofer
Norges Blindeforbund
- iCare:-): Kjøp et skjerf, laget av blinde i Nepal – og støtt en blind med øyeoperasjon samtidig
SOS Barnebyer
- Gave Filippinene
- Julekort
- Hovedsamarbeidspartner
- Bedriftspartner
- Bedriftsfadder
- Samfunnsansvar
- Siste nytt
- Frokost med mening
Redd Barna
- Barn på Fillipinene
- Bli fadder
- Katastrofefondet
- Redd Barnas arbeid i Syria
- Økonomisk bidrag
- Bedriftssamarbeid gjennom partnerskap med Redd Barna
- Handle i nettbutikken
Kirkens Nødhjelp
- Gi et fritt beløp til Kirkens Nødhjelps arbeid, og få julekort til ansatte, kunder og/eller samarbeidspartnere levert
Blå Kors Norge
- Sponsor/Samarbeidspartner
- Barndomsvennbedrifter – Blå Kors’ program for faste givere
- Frivillige
- Produktsamarbeid
- Gaver/donasjoner
- Handle Blå Gaver på nettbutikken
Leger uten grenser
- Kan tilpasse ulike samarbeidsformer til deres bedrift.
- Gaver til Leger Uten Grenser på mellom 500 og 12.000 kroner, gitt i samme kalenderår, gir rett til skattefradrag
Amnesty International
- Amnesty-supporter
- Samarbeidsavtaler
- Støtte med direkte bidrag
Frelsesarmeen
- Bli fast giver
- Kjøpe støtte/gaveartikler
- Samarbeid
- Gi varer og produkter
- Støtte bistandsarbeidet
Regnskogfondet
- Regnskogvokterbedrift
- Hovedpartner
- Prosjektpartner
- Kampanjepartner
- Overskuddspartner
- Gave
Utviklingsfondet
- Tilbyr tilpassede samarbeidsordninger, bedriftsgaver med mening, engasjerende lønnstrekkordninger og opplegg for donasjoner
Kilder: Organisasjonenes nettsider