Global konkurransekraft

Publisert: 27. februar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 27. februar 2015 kl 09.37

For få dager siden vant Aibel AS oppdraget med å bygge et av plattformdekkene til Johan Sverdrup-feltet. En kontrakt til 8 milliarder. Aker Solutions og Kværner Verdal har fra tidligere vunnet to andre, store Sverdrup-kontrakter. Flere kontraktstildelinger følger på denne gigantutbyggingen.

Jeg er overbevist om at norske leverandørbedrifter står sterkere i den globale konkurransen i dag enn for bare få år siden. For det første har det vært jobbet intenst med å få ned kostnadene. For det annet gir den lavere kronekursen et konkurransefortrinn.

I verdenstoppen

For det tredje er norske leverandørbedrifter i verdenstoppen når det gjelder HMS og leveringstid. Motstykket til dette er skjebnen til flere av kontraktene som gikk til Sør-Korea. Goliat-utbyggingen er for eksempel nær to år forsinket og har gått femti prosent over budsjett.

Oljeprisen er lavere enn vi har vært vant til de siste årene. Med lav oljepris, faller kronen mot valutaer som euro, pund og dollar. Dette til tross, er det etter min mening helt feil å fremstille oljesektoren som en «solnedgangs»-industri.

Teknologiutvikling

Ikke bare kommer vi i Norge til å drive med olje- og gassutvinning i mange tiår fremover. Vi vil også oppleve at mye av den teknologiutviklingen som også annen industri gjør seg nytte av, finner sted innenfor denne bransjen.

Men – og det er viktig – vi kommer også til å videreutvikle annen industri i Norge. SSBs investeringstelling for industrien kunne forleden fortelle oss at for industrien er det et samlet sett mer optimistisk bilde enn ventet som avtegner seg.

Investeringene øker

I fjor investerte norske industribedrifter (mange av dem utenlandsk eid) for nesten 21 milliarder kroner, 7,5 prosent mer enn året før. Før jul så det en stund ut som om industriinvesteringene i år skulle ned, i forhold til 2014. Men så snudde det: Nå øker industriinvesteringene. Bare innen prosessindustrien, skal det investeres for 12 milliarder kroner i år. Bedre utsikter på eksportmarkedene og en svakere krone forklarer den positive utviklingen. I den oljerettede kapitalvareindustrien går det motsatt vei. Der kuttes investeringene.

Fortsatt dominerende

Vi må tro at det er en kortvarig dupp vi aner konturene av. Og la oss ikke glemme de samlede dimensjoner av investeringene i ulike bransjer: Selv om det kalkuleres med et ventet volumfall på 15 prosent i oljeinvesteringene neste år, vil totalvolumet for denne sektoren være over fire ganger de samlede investeringene i industri og kraftforsyning.

Norsk arbeidskraft er kostbar. Det betyr at vi må gjøre ting smart. Det innebærer igjen satsing på automatisering, robotisering, teknologi som flytter grenser, teknologi som reduserer klimafotavtrykket til virksomheter, bransjer og samfunnet som helhet.

Industrien tar grep her. Ofte sammen med Enova. Nylig ble Enovas milliardinvestering i Hydros pilotanlegg for produksjon av aluminum på Karmøy, godkjent av EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Elkem, Borregaard og Finnfjord Smelteverk er andre eksempelbedrifter når det gjelder klimarettede teknologiinvesteringer. Elkem er for eksempel på gang med å utvikle karbonnøytral metallproduksjon.

Bra for klimaet? Ja. Bra for Norge? Utvilsomt.