Kjære Johanna
Johanna er, som du kanskje forstår, vår kunde – i overført betydning. WebOn leverer løsninger for multikanal-salg og e-handel til en rekke aktører innen byggevareindustrien, inkludert vareeiere, distributører og kjeder. Vi kan nok med all beskjedenhet si at vi er Norges ledende leverandør av digitale handelsløsninger til byggevarenæringen. Vi ser at bransjen tar utfordringene innen digital handel på strak arm, tross noe usikkerhet om hvor veien bærer.
Lite endringer
Vi er, som Vibeke Hammer Madsen i Virke, ikke utpreget bekymret for bedriftsledelsens manglende forståelse for utfordringene de står overfor rundt multikanal og e-handel. Men vi er i større grad betenkt over at de skal løpe hodestups inn i prosjekter de ikke ser konsekvensen av. Vi mener derfor informasjon og opplæring er viktigere enn skremselspropaganda. De «enkle løsningene» Virke gjennom sitt innlegg viser til er ikke alltid forenlige med ønsket salgs- og markedsstrategi. En mer innsiktsfull måte å tilnærme seg innføring av digitale kanaler på er å kartlegge bedriftens kundereiser, for slik å finne frem til løsninger som vil fungere på sikt.
Samtidig ønsker vi at bedriftens digitale hoder får mer handlingsrom til å komme med forslag som i noen tilfeller går på tvers av eksisterende forretningsmodell. Det kan uansett være sunt å snu på noen steiner en gang i blant. Vi opplever, som Vibeke Hammer Madsen helt riktig er inne på, at deler av ledelsen i flere industrier er svake på nye digitale kanaler. Men så er det heller ikke deres jobb å kjenne mulighetene og begrensningene i enhver applikasjon eller plattform. Der må ledelsen stole på egne spesialister – på akkurat samme måte som en i dag overlater store deler av reklamebudsjettet og markedskommunikasjonen til markedsavdelingen.
Rammebetingelser
Selskaper som vårt er som regel de første til å påstå at innføringen av digitale handelsløsninger gir store muligheter for tradisjonelle handelshus. Og vi mener fremdeles dette er tilfelle for de aktørene som evner å tilnærme seg temaet på en klok måte. Men fundamentet for sunn forretningsdrift er fortsatt mer eller mindre det samme. Ved å kjenne på sine gode og dårlige sider, og kartlegge konkurrenter og deres styrker og svakheter legges gode (digitale) strategier som forretningen bygges på. Terrenget er med andre ord ikke endret i særlig grad – men verktøyene for å komme seg frem har blitt flere og mer effektive.
Det vi nok i større grad mener organisasjoner som Virke og NHO kunne konsentrere seg om er å overvåke og arbeide for norske bedrifters konkurransekraft mot internasjonale aktører – som i dag opererer under helt andre rammebetingelser enn våre norske bedriftskunder. Blir tollgrensene hevet fra dagens nivå for import av varer for privatpersoner vil markedssituasjonen og konkurransebildet på kort tid se helt annerledes ut. Vi er med andre ord sikre på at norske handelsbedrifter – i byggevarebransjen så vel som i andre industrier – evner omstillingene de nå står rundt digital handel. Det som bekymrer oss mer er faktorer som befinner seg utenfor deres kontroll.
Derfor, Johanna: Hold hodet kalt og ta ett skritt av gangen. Vi vet du og dine kollegaer har kompetansen og viljen til å gjøre kloke valg som vil styrke posisjonen deres på sikt. La dere ikke skremme til å ta kortsiktige avgjørelser, men bruk tid og ressurser på å finne ut hvordan dere skal realisere strategien deres digitalt. Så håper og tror vi at organisasjonene sammen med våre politikere vil bidra til å sørge for at spillets regler blir det samme for alle.