TTIP truer mattryggheten

Publisert: 11. august 2015 kl 16.11
Oppdatert: 11. august 2015 kl 16.11

Hvorfor er maten på norske fat trygg? Det er et resultat av en villet norsk politikk – ikke flaks. Vi har f.eks. et rent og friskt plantemateriale fordi vi har hatt en streng import. Vi har god dyrehelse og lav medisinbruk fordi vi har hatt et strengt regelverk på dette området og fordi vi har jobbet for å forhindre smitte, framfor å reparere etter at skaden har skjedd.

Stadig flere er skeptiske til hva handelsavtalen TTIP( Transatlantic Trade and Investment Partnership) som forhandles mellom EU og USA, vil bety for deg og meg som forbrukere, også når det gjelder mattrygghet. Så lenge vi har EØS-avtalen er vi tilpasset EUs matregelverk og veterinærkontroll, selv om vi fortsatt har tollvern og egen landbrukspolitikk. Det betyr at dersom standarden for mattrygghet senkes i EU som et resultat av TTIP, vil den også senkes her hjemme.

Rundt om i Europa vokser kritikken ikke bare fra miljø- og landbruksorganisasjoner, men også fra solidaritetsbevegelse, forbrukerinteresser og kristne organisasjoner. Direktøren for Den europeiske forbrukerorganisasjonen advarer mot svekket mattrygghet. Forbrukerrådets Randi Flesland har advart mot svekkede forbrukerrettigheter. Angela Merkel er også flittig sitert siden hun har sagt at ikke en klorvasket høne skulle få slippe inn på hennes kjøkken.

FN ønsket i vår å stoppe forhandlingene på grunn av TTIP-avtalens udemokratiske tvisteløsning der firma kan saksøke land for framtidig tapt fortjeneste.

TTIP, har ett erklært mål: økt handel. Da må tekniske handelshindre fjernes. Mange med meg er bekymret for at det vil gå ut over blant annet miljøkrav og demokratiske rettigheter. Mange europeere er bekymret for mattryggheten siden USA er mye mer liberale når det gjelder GMO, (genmodifiserte organismer), klorvaskede kyllinger, mer antibiotika og hormonbehandlet kjøtt, for å nevne noe.

Når målet er å konkurrere under like vilkår vil det bli et press på billigere mat. Da er det ikke nødvendigvis kvalitet, mattrygghet og dyrevelferd som vinner. TTIP vil «harmonisere» lover og regler i EU og USA. «Harmonisere» betyr å gjøre regelverket likt, og i TTIP vil det svakeste lovverket i USA danne grunnlaget for politikken i EU, og omvendt.
Selskapenes rettigheter stopper ikke der. Det kan bli aktuelt å innføre et «reguleringsråd», siden EU og USA har innsett at de ikke klarer å dra i havn alt de hadde håpet på. Et "reguleringsråd" vil sikre at arbeidet med å harmonisere standarder og prosedyrer fortsetter også etter at TTIP er signert. Så selv om genmodifisert mat, klorrensa kyllinger og hormonbehandla biff ikke blir godkjent for salg i EU når TTIP signeres, så kan det sikres gjennom reguleringsrådet i etterkant. En avtale som kanskje ikke virker så ille til å begynne med kan over tid utvikle seg til et monster, har Lise Rødland, nestleder i Attac skrevet i en artikkel i Manifest.

Som tidligere koordinator i nettverk for GMO-fri mat og fôr ser jeg med stor bekymring på en harmonisering av GMO-regelverket. Europa har generelt vært preget av en sterkere føre-var-holdning til genmodifisering enn amerikanerne.

TTIP kan også gjøre slutt på merking av matvarer som inneholder GMO. Store frøselskaper, som Monsanto, presser på for at avtalen skal fjerne slike påbud om merking
I Norge har vi en veldig streng genteknologilov som i flere sammenhenger er omtalt som verdens beste genteknologilov. Foreløpig er GMO verken godkjent i mat eller fôr. Norske bønder har hittil vært villig til å betale ekstra for at fôret norske dyr får er GMO-fritt.

Det er stor forbrukermotstand mot genmodifisert mat her til lands. Stortingets energi- og miljøkomite leverte nylig sin innstilling om hvordan søknader om salg av GMO-er skal behandles. Vi er glade for at Stortinget fortsatt vil videreføre en restriktiv holdning og legge den norske genteknologiloven til grunn. Men hvor lenge vil dette vare om Norge tilpasses TTIP via EØS-avtalen?

La oss som forbrukere lære mer og kjempe mot disse udemokratiske handelsavtaler som TTIP. Slike handelsavtaler lages for de store internasjonale selskapene, ikke for forbrukere som deg og meg!