TISA truer tjenestetilbud

Publisert: 16. juni 2015 kl 14.08
Oppdatert: 16. juni 2015 kl 16.05

Målet er liberalisering og forenkling, enklere tilgang for internasjonale selskaper i hele frihandelsområdet. 70% av all økonomi er i verden er handel med tjenester, og TISA-landene står for over 70% av verdens tjenestehandel.

Det ble tidlig sagt at norske velferdstjenester ikke skulle inngå i avtalen. Men på vegne av norske velferdstjenester, folkestyre og demokrati er jeg bekymret.
Alle velferdstjenester som har private tilbydere vil inngå i TISA. Altså inngår skole, barnehage, sykehjem, postombæring med mer. Helse og utdanning skal ifølge Utenriksdepartementet være unntatt, men hva med friskoler og privatiserte sykehjem? Avfall er privatisert, brannvesen kan privatiseres. Til slutt vil bare forsvar, politi og domstolen unntas.

USA er svært ivrig når det gjelder TISA. Et eksempel er Wallmart som ønsker at TISA skal sette stopper for restriksjoner på alkohol og tobakk. De ønsker en avtale som regulerer det offentliges rett til å regulere, kan virkelig Norge virkelig være med på det?

Avtalen er irreversible. En regjering kan altså ikke oppheve en liberalisering som forrige regjering åpnet for. Dette er det såkalte skralleprinsippet. Liberaliseringstakten kan bare økes, ikke minskes. Demokrati blir handelshindring.
Noe annet som skremmer er frys-prinsippet om minimumsnivå. Det er ikke mulig å gå strengere til verks enn avtalen var da den ble underskrevet.

Alle handelsavtaler har konfliktløsningsmekanismer. Tvisteløsninger i TISA skal tas utenfor politiske fora av utvalgte dommere, dette kalles investor-stat-tvisteløsning. Dommerne i slike saker er i stor grad et fåtall hvite menn i "sin beste alder". Hva med demokrati, likestilling og mangfold?

FN har nylig hevdet at investor-stat-tvisteløsning er et overgrep mot alminnelige borgerrettigheter og demokrati, og vil gå ut over lønnsmottagere, forbrukere og vanlige innbyggere.

  • Hvem vil tjene på stadig mer liberalisering? Er det forbrukerne?
  • Hvorfor forhandles alt i største hemmelighet?
  • Hvorfor måtte det lekkasjer fra Wikileaks til for at vi skulle få vite om dette?
  • Hvorfor er ikke Norges forhandlingsmandat skrevet under og datert?

Nei til EU er bekymret. Dette ligner på alle løftene i forkant av EØS-avtalen om alt som ikke skulle inngå. Hvor lenge holdt det? Råderetten over naturressursene, alkoholpolitikken, likestilling, distrikts- og regionalpolitikken og arbeidslivet røyk.

Hvordan vil det gå med for eksempel arbeidslivspolitikk og  velferdstjenester med en TISA-avtale? TISA vil true velferdstjenestene for folk flest, og gi økt profitt på færre hender!

Disse viktige sakene forhandles det om i stor hemmelighet. Derfor støttet Nei til EU representantforslaget til Senterpartiet og SV på Stortinget 12. juni, om større åpenhet i TISA-forhandlingene. Vi arrangerte sammen med Attac en støttedemonstrasjon med fler enn 20 organisasjoner foran Stortinget. Forslaget falt i Stortinget, men Nei til EU skal jobbe videre for mer åpenhet og mer kunnskap om hva TISA vil bety for din og min hverdag!