Innovasjon i offentlige anskaffelser er fullt mulig
Mange mener at anskaffelsesreglene er for tungvinte: Roar Jakobsen med flere skriver i Dagens Næringsliv 27. januar at «Rigide regler og enda stivere praksis ved offentlige innkjøp gir store tap. Mange av regjeringens målsettinger kan bli vanskelige å nå dersom innkjøpspraksisen ikke endres.» Erlend Vestre skriver i Ukeavisen Ledelse en måned senere at «Ofte vil idealer som likebehandling og etterprøvbarhet hindre en god utnyttelse av kompetanse i -markedet».
Må ta hensyn
Problemet med denne kritikken er at den ikke løser det grunnleggende premisset om at når det offentlige skal gjøre anskaffelser, må vi ta betydelig flere hensyn enn når det private skal gjøre anskaffelser. Det dreier seg om 400 milliarder kroner som naturligvis må forvaltes på en best mulig måte.
Regelverket bygger på prinsippene om konkurranse, god forretningsskikk, likebehandling, ikke diskriminering, forutberegnelighet og etterprøvbarhet. Prinsippene skal sikre at alle bedrifter får konkurrere om offentlige kontrakter. Regelverket bygger på det europeiske innkjøpsdirektivet som har til formål om å skape et integrert indre europeisk marked for varer og tjenester. Det er ikke mulig å gjøre unntak fra dette.
Dialog er lov
Uansett er det store muligheter for innovasjon innenfor regelverket. Et eksempel er offentlig-privat samarbeid (OPS). Gjennom OPS motiveres utbygger til å se bygging, drift og vedlikehold i livsløpsperspektiv. Dette stimulerer til effektiv bygging og prosjektgjennomføring. OPS-prosjektene på bygging av veier er eksempler på dette.
Nasjonalt program for leverandørutvikling er etablert for å bidra til at offentlige anskaffelser i større grad skal stimulere til innovasjon og nyskaping. Programmet har gjennomført cirka 40 pilotprosjekter hvor man har hjulpet til med dialogkonferanser og workshops i forkant av en påfølgende anbuds-prosess.
Programmet har bidratt til å sette innovasjon på dagsordenen i det offentlige. Et eksempel er Undervisningsbygg i Oslo som gjennom en innovativ anskaffelse har faset ut fossilt brensel i Osloskolene De har lagt vekt på dialog med markedet. Et annet eksempel er biogassbussene Østfold fylkeskommune har anskaffet.
Leverandørutviklingsprogrammet er så vellykket at svenske KS (Sveriges Kommuner och Landsting) foreslår å innføre et lignende program.
Programmet inneholder et praktisk innrettet metodeverktøy som klargjør hvilke muligheter som finnes for samspill mellom offentlige oppdragsgivere og private utviklere og leverandører ved planlegging av en anskaffelse. Difi samarbeider tett med programmet og har videreutviklet metodeverktøyet og driver kompetansebygging innen fagområdet.
På den ene siden viser offentlig sektor for liten vilje til å ta risiko ved anskaffelser. De pågående aktivitetene for å gjennomgå regelverket for å gjøre det enklere og mer fleksibelt er viktige nok, men det vil fortsatt være helt nødvendig for innkjøpere å bli bedre til å bruke mulighetene. På den andre siden legger regelverket faktisk til rette for mer dialog mellom partene enn det som kommer frem når næringslivet kritiserer det offentlige.