Har vi sjefer som tror på kunder?

Publisert: 28. januar 2014 kl 08.48
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Av Anders H. Lier, konsernsjef i Itera Consulting AS

Jeg leser med stor interesse Ukeavisen Ledelses trendundersøkelse. Det er mange trender som er viktige. Men jeg er oppriktig overrasket over at det ikke er en eneste trend som er knyttet til kunder eller innovasjon. Teambygging, målstyring, lean og de andre trendene er naturligvis svært viktige elementer for å bygge et godt selskap. Men det å bygge et fantastisk selskap og drifte dette er ingen garanti for at man vil være i business for 100 år. I 1958 var gjennomsnitt tiden selskaper forble på S&P500 57 år. I 1983 var det 30 år. I 2008 hadde det falt til 18 år. Historien viser at man må utvikle seg slik at man er attraktiv for sine kunder.

Virksomheter må derfor fornye seg og skape innovasjon. Vi må utvikle oss sammen med kundene og skape løsninger de etterspør. Norge har idéer og ingeniører i verdensklasse. Markedet utvikler seg så raskt. Teknologi blir mer og mer avansert. Utviklingen skjer i et ekstremt tempo og «time-to-market» blir kortere og kortere. De geografiske grensene har blitt borte, og konkurransen blir mer og mer intens. Norske virksomheter må være klare til å svare på komplekse og uforutsigbare endringer. Virksomheter kopierer av hverandre. Vi kan ikke basere oss på at vi kan ta patenter og deretter dominere, ei heller optimalisere driften til det evige. Vi må basere oss på at vi er raskere og smartere.

Tjenesteproduksjon er Norges fremtid. Der industrien ble flyttet til lavkostland, beholdt vi kreativiteten og innovasjon innen konseptutvikling og design. Vi må bygge videre på dette. Innovasjon innen tjenester er ofte mer krevende enn innovasjon innen produkter, siden tjenester er immaterielle, heterogene, og ikke kan lagres. Det er flere sysselsatte og mer verdiskaping innen tjenester i Norge – og ellers i den vestlige verden – enn det er innen produkter. Da er det et paradoks at det er mindre innovasjon innen tjenester. Dette må vi gjøre noe med.

Vi må sette ytterligere fart, satse på innovasjon og rive ned proteksjonistiske vegger som hindrer fri flyt av gode ideer og ditto innovasjon. Vi må bygge en kultur hvor det er naturlig å dele kunnskap og vi må samhandle med dem innovasjon er viktig for; brukerne og kundene våre.

Vi som næringslivsledere må handle, og vi må tørre å tenke utradisjonelt. Det handler om å la kunden ta kontrollen. Slipp brukerne inn i din virksomhet og skap nye løsninger sammen. Innovasjon kan ikke skje i isolasjon. Den store innovasjonskraften vil først skje når man etablerer nettverk av team som innoverer sammen. Slik innovasjon må skje kontinuerlig over tid i liten skala. Vi må lære oss å benytte et økosystem med mange samarbeidspartnere.

Norge kan ta ledelse og gjøre kundestyrt innovasjon til en norm. Vår historie og samfunn er perfekt designet for dette. Vi har få hierarkiske strukturer i næringslivet og samfunnet for øvrig. Vi er åpne, er eksperter på dugnadsånd og vi er litt blåøyde. Vi tror på mennesker og har en drivkraft til å skape positive endringer. Dette er kvaliteter som kan gi oss en enorm mulighet til å innovere sammen.