Reklameopprøret er i gang!
De store OL-annonsørene – Telenor, Statoil og Toyota – har gitt TV 2 beskjed om at de ikke vil ha sine reklamefilmer vist i pauser som avbryter øvelsene i OL, skriver TV 2 på sine hjemmesider.
Dette må være en historisk dag for norske medieindustri. For første gang, etter det jeg kjenner til, har publikum klart å fjerne reklamer fra kommersielt TV, rett og slett fordi de synes det er irriterende. Det sier noe om de endringene i maktbalansen som er på gang.
Jeg har heller aldri før hørt om at TV-annonsører henvender seg til et TV-selskap og ber om at reklamene deres ikke sendes i beste sendetid.
Sentralt i reklameopprøret står Facebook og andre sosiale medier. Det er også nytt.
Men det mest betenkelige er dog at «public service»-kringkasteren – TV 2 – synes å være på en katastrofal kollisjonskurs med seerne sine.
Særnorsk?
«Det vi ser nå er en litt særnorsk debatt. Ute i verden er det veldig mange kommersielle aktører som sitter på OL-rettighetene. Vi lever av reklame, og samtidig også ønsker vi å lage gode sendinger. Men vi ønsker også å plassere reklamen riktig», sier informasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, og mener folk må tåle at det kommer reklamepauser.
Vel, noe særnorsk fenomen er det slett ikke. Utstyrt med ny teknologi velger flere og flere forbrukere bort reklamen i sine mediekanaler. Det er faktisk en av de mest fremtredende medietrendene i øyeblikket.
Krigsrom?
Til dagbladet.no forteller Indrøy videre at TV 2 har egne ansatte som bestemmer når reklamen skal sendes:
– Vi har drillet våre folk ganske godt i plassering av reklame. Vi har et eget «krigsrom» hvor vi overvåker sosiale medier og henvendelser – og vi har satt sammen en egen gruppe som melder inn ris og ros til oss hele døgnet. Vi er veldig opptatt av å gjøre justeringer dersom det trengs, og å svare på saklige henvendelser, sier han.
Men noen endringer blir det ikke – ikke fra TV 2s side i hvert fall.
– Vi kjører som planlagt. Vi har blitt kontaktet av annonsører som gjerne vil inn i disse reklamepausene, så verden er ikke så enkel som den kanskje ser ut fra utside. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger og seertall på sendingene våre fra helgen. Det er lett å drukne i denne diskusjonen, men vi lar oss ikke stresse av dette, sier Indrøy.
Det spørs om ikke stresset akkurat er begynt for Indrøy og hans sosiale mediesoldater. TV-kjendis Davy Wathnes håndtering av mediestormen gjør ikke saken bedre.
Sosialt selvmord?
Som jeg skrev i en annen bloggpost forleden: Du kan – og bør – kunne fornærme hvem som helst, men aldri – aldri – ditt publikum.
Hvis ikke du har tenkt å begå «selvmord» i sosiale medier, da.
Davy Wathne reagerte med å blokkere 17.000 Twitter-følgere som er uenige med ham selv og TV 2s prioriteringer.
«Get over it», skrev Wathne på Twitter:
Hvis du vil ha flere tips til hvordan du IKKE bør takle negativ oppmerksomhet i sosiale medier kan jeg anbefale innlegget The Power of Social Media Is Nothing To Joke About hos Rational Arrogance. Det handler om en ung servitør/viralist, en arrogant prest og en kjent restaurantkjede som ikke aner hva de holder på med.
Sunn fornuft?
Det er uvanlig at annonsører trekker seg fra reklamepauser, som opptil 80 prosent av TV-seerne får med seg, påpeker Dagens Næringsliv.
«Det er ingen sunn fornuft i dette ut ifra hvordan man normalt ville ønske å bli plassert i reklamespotene», siermediedirektør Jarle Thalberg i Carat Norge.
Likevel har tunge annonsører som Telenor, Statoil og Toyota valgt å trekke sine reklamer ut av de mest omstridte reklamepausene. Flere annonsører vurderer å gjøre det samme av frykt for å komme på kant med sine kunder.
Her i Left Brain kaller vi det sunn fornuft, og vi støtter alle Facebook-gruppene som ønsker seg reklamefrie OL-sendinger. Vi gjør det fordi vi vet det finnes andre og bedre måter å drive markedsføring på. Vi kaller det «inbound marketing» og «content marketing».