Viktig EU-innovasjon

Publisert: 14. november 2014 kl 09.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

Regjeringen er opptatt av forenkling, forbedring og fornying. Kommunene står overfor en stor reform. Offentlig sektor skal bli mindre byråkratisk og borgere og næringsliv skal ha en enklere tilgang til offentlige tjenester. Det betyr at vi må tenke nytt om hvordan vi organiserer og utvikler offentlige tjenester.

Samtidig må vi tenke på hva Norge skal leve av i fremtiden. Synkende oljepriser gir oss et varsel om at oljealderen går mot slutten. Det er nå norske bedrifter må tenke nytt for å finne sin rolle i den nye virkeligheten. Kan utfordringer i offentlig sektor og næringslivets omstillingsbehov ses i sammenheng? Ja det kan de. Det er nettopp dette innovative anskaffelser handler om.    

«European public authorities all have a responsibility to favour innovation when producing and consuming goods and services» sier Antonio Tajani, visepresident I EU-kommisjonen i forordet til en ny EU- veileder. Offentlige anskaffelser spiller en nøkkelrolle I å utvikle et konkurransedyktig næringsliv I tiden fremover og i å løse samfunnsutfordringene.

Veilederen peker på flere årsaker til at offentlige virksomheter ikke kjøper innovasjon. Offentlige virksomheter er risikoaverse og kjøper helst det de har kjøpt før. Innkjøperne har ikke nok kunnskap om hva som finnes av ny teknologi og nye løsninger i markedet. Offentlige anskaffelser ses ikke i en strategisk sammenheng. Innkjøpsmiljøene er små og fragmenterte og det er vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få innpass.

EU-kommisjonen kan likevel vise til flere eksempler på offentlige anskaffelser som har skapt innovasjon. I den tyske byen Detmold skulle man renovere et travelt trafikknutepunkt for å få bedre trafikkavvikling og en mer miljøvennlig løsning. Gjennom samarbeid med leverandører, forskere og ulike fagmiljøer i kommunen kom man frem til at man kunne bruke en type betong som inneholder stoffer som bidrar til å redusere luftforurensningen i tillegg. Løsningen ventes å bidra til reduksjon på 40 prosent i utslipp av nitrogenoksyd.  Flere byer er interesserte i løsningen. Leverandøren har fått et større marked og byen bedre luftkvalitet.

I Ghent i Belgia har man gjennom en innovativ anskaffelse utviklet nye og mer miljøvennlige vaskemidler som også har en helseeffekt for rengjøringspersonalet. Ved Erasmus-hospitalet i Nederland er det utviklet nye løsninger for å vaske sykehussenger og ved et sykehus i Polen ble det utviklet nye sykehusuniformer som var mer miljøvennlige og med en lavere livssykluskostnad.

I Norge har vi også begynt å jobbe på denne måten. Difi veileder innkjøpere i hvordan de kan gjennomføre innovative anskaffelser. Difi er også med i Nasjonalt program for leverandørutvikling som går direkte inn og fasiliterer dialogprosesser med leverandører og utviklingsmiljøer. I EU-veilederen er det også med et norsk-svensk eksempel, nemlig InnoBuild som er et samarbeid mellom Lyngdal kommune, Falun kommune i Sverige, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Difi. Her skal det utvikles nye omsorgsboliger som skal ha moderne velferdsteknologi og samtidig også være miljøhus.

Oslo kommune er også i ferd med å utvikle innovative omsorgsboliger og nådde nylig opp til annenplass i en europeisk konkurranse om beste innovative anskaffelser for sitt flaggskip, Omsorg + på Kampen.

Men det er ikke bare innen helse og omsorg vi har gode eksempler i Norge. De buede trebalkongene i Operaen er resultat av en innovativ anskaffelse, og snart sørger Direktoratet for byggkvalitet for at det kommer enklere byggesakssøknader dersom du skal bygge deg en ny garasje.  

Flere land i EU har satt av egne midler som offentlig sektor kan bruke på innovative anskaffelser. I Norge er alle midler til innovasjon rettet mot å stimulere tilbudssiden – altså mot forskningsmiljøene og mot leverandørmarkedet. Nå er tiden inne for å rette oppmerksomheten mot etterspørselssiden og de store samfunnsmessige behovene og hvordan leverandører og forskere kan bidra til å løse disse. Da må offentlige virksomheter og myndigheter legge til rette for innovasjon. De må invitere leverandørene inn på et tidlig tidspunkt, de må involvere forskere og brukere i definere behovene og de må ha et langsiktig perspektiv og tørre å tenke utenfor boksen.

På dette området har Norge mye å lære av de landene som er kommet lengst i Europa. Så lenge offentlig sektor kjøper inn for fire milliarder hvert år, sier det seg selv at potensial for mer innovasjon er enormt. Slik kan vi bidra til å gjøre norsk næringsliv konkurransedyktig og eksportrettet når olje- og gassaktiviteten fases ut og samtidig bidra til å løse samfunnsutfordringene.