Hvorfor skal du som leder delta aktivt i sosiale medier i 2015?

Publisert: 19. januar 2015 kl 09.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Jeg får stadig spørsmålet om hvorfor jeg som leder er så aktiv på sosiale medier, og hva som er hensikten. Om du ikke forstår hvorfor eller bare er nysgjerrig, så vil jeg forsøke å forklare deg gjennom dette innlegget. Jeg vil våge å påstå at du ikke har råd til å ikke delta. Mange sitter fortsatt på benken, ikke la det bli deg.

Nr. 1: Er du opptatt av ledelse, er du opptatt av utvikling

Vi vet alle at utviklingen i samfunnet stadig går raskere og raskere. Ledere må følge med og gjerne være i forkant av denne utviklingen. Vi som ønsker å være morgendagens ledere kan ikke vente på at informasjonen skal komme til oss, vi må aktivt hente den inn. Jeg ser ingen bedre måte enn å følge denne utviklingen, både i inn og utland, enn gjennom realtime i sosiale medier. Her får du utvikle deg selv og andre, din kunnskap, du får input og blir utfordret. Ja dere skjønner sikkert at jeg har mye godt å si om dette, så det kan bli krevende å holde seg kun til 10 punkter. Det er allikevel en god begynnelse, resten får du finne ut av selv. Det er aldri for seint å starte.

Nr. 2: Gå foran som et godt eksempel

Dagens arbeidstakere trenger aldri å være redde for å miste sine arbeidsplasser, så lenge man er villig til å fornye, utvikle og omstille seg. Her ligger også nøkkelen i de nye verktøyene som mange fortsatt anser at sosiale medier er. Lær deg å beherske det som er nytt, vis at du tør å drite deg ut og lære av dine feil. Det vil også gjøre det enklere for folkene rundt deg å gjøre det samme og det vil gi en solid grobunn for innovasjon.

Nr. 3: Its totally free!

Trenger jeg virkelig å utdype denne? Vi mennesker elsker ting som er gratis. Hvordan kan vi da motstå et fruktfat fullt av kompentente mennesker som sitter inne med verdifull kunnskap og er villige til bruke sin dyrebare tid på en god dialog med deg. Her vil du få mulighet til å diskutere med mennesker du kanskje ellers aldri ville truffet. Du vil få invitasjoner til arrangementer du ellers aldri ville fått muligheten til å gå på. Du vil få treffe mennesker du aldri ville vært foruten å treffe. Og alt dette helt gratis!

Nr. 4: Hvorfor nøye seg med 1 mentor?

På sosiale medier yrer det av snakkesalige mennesker, både kunder, fagfolk, forskere, toppledere, geek’s av alle slag, ja you name it! Du må nesten være dum for å ikke se potensialet av så mange kloke hoder på ett sted på en gang. Her har du ikke bare tilgang til 1 mentor, men så mange du måtte orke. Som Anita Krohn Traaseth, CEO i Innovasjon Norge, sa så godt i en twitterøkt vi hadde rundt morgenkaffen en lørdag, da jeg spøkefullt nevnte at jeg hadde en ledig stilling som mentor for meg selv: "Du har hundervis på sosiale medier :) Jeg har lært mye ved å bare delta og bidra."

Nr. 5: Del kunnskap

Her finnes alle tenkelige kanaler du kan dele din kunnskap gjennom. Klarer du ikke få utløp for alt gjennom Twitter på 140 tegn, er blogg et fantastisk format for å kunne reflektere over et tema, skape dialog med andre, be om feedback, innspill, tips og idèer. Jeg kan love deg at du ikke vil snu deg tilbake om du tør å prøve. Selv ga jeg dette formatet en sjans i to uker, men det ble heldigvis ikke med det. Som du sikkert skjønner, så overlevde jeg heldigvis de første ukene. Når du skal skrive et innlegg må du sette deg nærmere inn i et spesifikt tema og reflektere rundt dette. Det gir en stor læringseffekt og utvidet horisont. Jeg vil si at dette er en av de viktigste arenaer for å holde seg oppdatert på ny kunnskap.

Nr. 6: Ditt eget

Her oppfordrer jeg dere lesere til å bidra, sosiale medier er et spleiselag. Ikke minst er det viktig å finne sin egen nytte, derfor er nok dette den aller viktigste grunnen. Så kom igjen og del dine beste opplevelser og argumenter for at nettopp DU skal bruke sosiale medier aktivt. Del gjerne dine innspill i kommentarfeltet under, kanskje nettopp ditt argument vil inspirere andre?

Nr. 7: Det er sosialt

Start dialogen med dine kunder, samarbeidspartnere og alle andre før de starter dialogen om deg. Skaff deg nye bekjentskaper og venner, og best av alt møt nye mennesker face to face i den virkelige verden. Jeg mener at sosiale medier skal berike det virkelige liv, ikke være det eneste virkelige. Som en bonus vil du bli invitert til ulike arrangement, virksomheter og sosiale sammenkomster. Sosial effektivitet på høyeste nivå. Mange er nevnt tidligere, men jeg kom til å tenke på det første møtet som satt startskuddet for mine real life møter med folk jeg treffer via Twitter. Yvonne Fosser, HR Sjef med PR-ansvar i HP Norge, var den hyggelige damen som fikk røsket meg opp av stolen og bedt meg på en hyggelig lunsj hos HP Norge med temaet «hvordan anerkjenne kolleger».

Nr. 8: Ekstern kommunikasjon er også god internkommunikasjon

Det er flere som følger med på både hva du skriver om og sier i Sosiale medier. Som leder ønsker jeg å utvikle mennesker, og hva er vel bedre enn at jeg kan få lov å motivere andre til å lese mer om ledelse, trivsel på jobb, utvikling, mentorskap osv. Det jeg skriver reflekterer meg både som person og leder, og hvilke andre arenaer vil jeg kunne få dele like åpent av mine tanker og refleksjoner? Å være åpen krever mot, men åpenhet vil skape trygghet som igjen skaper mot. Andre som gjør det samme, har inspirert meg. Nå håper jeg at jeg kan inspirere andre, både eksternt og internt.

Nr. 9: Det skaper tillit

Folk vil snakke med folk, ikke logoer. Kjære ledere; kom dere på sosiale medier, det skaper tillit! Du visste kanskje ikke at 82 prosent har større tillit til et selskap hvor administrerende direktør og ledelse er engasjert i sosiale medier.

Nr. 10: Bare 13% vil forstå

Undersøkelser viser at bare 13% er ekstra engasjert i sin jobb. Så om du fortsatt lurer på hensikten ved bruk av sosiale medier, så er du kanskje ikke en av disse.

Jeg har et håp, og kanskje er 2015 året der jeg får oppfylt min drøm?