9 gode råd for oppstart i ny jobb!
1: Første dagen
Vær punktlig, ikke sjans på å snoose noen ekstra minutter denne dagen. Ta deg heller ekstra god tid. Møt heller litt for tidlig første dagen enn litt for sent. Førsteinntrykket beholder du lenge, så sørg for at det blir et godt ett. Kle deg etter virksomhetens dresskode og slik du opplevde at virksomhetens representanter du møtte i rekrutteringsprosessen kledde seg. Det er bedre å kle seg litt for pent den første dagen, enn litt for avslappet. Det viser bare at du tar jobben på alvor. Ta en runde rundt i lokalene og hils på så mange som mulig, vær nysgjerrig og presenter de slik du ønsker å bli husket. Forsøk å plassere folkene du hilser på i organisasjonen, slik at du allerede første dag får et bilde av helheten. En av de viktigste tingene å huske her, er navnene på de du hilser på. Mange av oss karakteriserer oss som dårlige til å huske navn, så her gjelder det å øve masse. Spis felles lunsj med dine kolleger, både første dagen og gjerne de kommende dagene også. Over en uformell lunsj og med litt god tid, er det enklere å bli kjent med hverandre på et mer personlig plan. Ta notater hele tiden underveis og strukturer det for fremtidig bruk. Til slutt, si farvel til dine kolleger når dagen er overstått og gjør det gjerne til en trend.
2: Se og benytt deg av folkene rundt deg
Når man er heldig å komme til en virksomhet der det er mange som har jobbet lenge i organisasjonen og er dyktig i sitt fag, så gjelder det å utnytte dette på en god måte. Ikke stress fra dag en med å komme med nye løsninger eller å komme frem til hva som er riktig eller galt i den nye bedriften. Det vet som regel de som jobber der allerede, så lytt heller til hva de tenker. Så kan du tidsnok danne deg din egen mening etterhvert, men da på et litt sterkere grunnlag, enn kun førsteinntrykket. Ikke alltid like lett når man har en utålmodig sjel som meg, men jeg hører at øvelse gjøre mester også der. Det er som kjent bedre om vi alle føler at vi sammen kommer frem til en felles erkjennelse om hva vi skal endre og hvor vi skal gå, enn at en nykomling kommer og forteller at han eller hun tror å inneha svaret. Det handler om å se folka, høre på dem og anerkjenne det de har å komme med. Det er vel kanskje HR avdelingens viktigste rolle? Et godt tips for oss rastløse sjeler, er noe jeg har gjort til mitt morgenrituale. Nemlig å starte dagen med litt yoga og meditasjon.
3: Fra selvfølgeligheter til praktisk gjennomføring
Mange av rådene vi oversvømmes med gjennom digitale kanaler, magasiner, nettverk, mentorer og andre gode rollemodeller er mye selvfølgeligheter og egentlig ganske enkle. Hvorfor er det da ikke alltid like enkelt å gjennomføre? Det er viktig å velge seg ut noen av rådene og tenke at de er rådene jeg vil fokusere på de første ukene. Du kan ikke få til alt, og sterkt fokus på noen få, gir etter min erfaring bedre resultat enn et sånn passe fokus på litt for mange. Så ta et aktivt valg ut i fra hva du tenker kan fungere best i forhold til den konteksten du skal ikke i. Er du litt usikker, så ta gjerne en lynlunsj med noen du kjenner i selskapet fra før av, slik at du kan få hjelp til å velge riktig.
4: Bygg relasjoner, bygg relasjoner og bygg relasjoner
Mange av oss har kanskje ofte en tendens til å gå rett på oppgave, og det er lett å fort bli tatt av hverdagen. I starten er ikke hverdagen der og tar deg enda, så bruk denne muligheten til å virkelig skape gode relasjoner til dine kolleger og key stakeholders rundt om i organisasjonen. Det er disse folka du skal levere resultater sammen med fremover, så da er det essensielt at dere har et fundament i en god relasjon. En viktig faktor for å skape gode relasjoner, er å anerkjenne kompetansen alle innehar og være ydmyk i forhold til alle de gode resultatene de har fått til frem til nå. Prøving og feiling har også vært viktig for at selskapet er det det er i dag, så anerkjenn det også. Ingen vei til suksess er bare rett frem.
5: Vær slik du skulle ønske at andre var mot deg
Hva skulle du ønsket å møte av en ny kollega som begynte i din virksomhet? Jeg ville gjerne møtt en ærlig, tydelig og oppriktig interessert person. Vær deg selv, en dæsj personlighet og ikke minst humor er viktig. Er du i tillegg åpen, ærlig og trygg i din fremgangsmåte, tror jeg det er et godt utgangspunkt for å skape en god relasjon og et godt samarbeid fremover. Vi ønsker også nye impulser fra den nyansatte og gjerne bidrag med tidligere erfaringer, men med ydmykhet for at kanskje ikke løsningene er direkte overførbare til den nye konteksten. Liker jo også godt som utfordrer, så det må jo med. Og til slutt har man jo mye drivkraft når man kommer inn i ny jobb, så ta gjerne gode initiativ og ikke minst husk å introdusere deg til så mange som mulig når du starter opp, og ekstra god tid til å bli kjent med dine nærmeste kolleger. Vi har alle lyst å bli kjent med våre nye kolleger. Ta også med deg det videre og skap en «HEJ» kultur som blir med inn i fortsettelsen. Det er en av de tingene jeg opplever at nettopp svenske selskaper er gode på. Jeg har det med meg fra IKEA, og opplever kanskje at mitt nye svenske selskap også har det innabords.
6: Gjør det kjent med kulturen og folka
La folka få mulighet til å snakke og fortelle om hva de kan og hva de har gjort. Gjør deg godt kjent med takten i det indre livet, slik kan du etterhvert tilpasse deg og jobbe i takt med omgivelsene. Her er spørsmål viktigere enn å selv ha svarene. Husk også at alle mennesker er 24 timers mennesker og at den delen vi er utenfor jobben for mange er vel så viktig. Det er her det personlig kommer inn og det er her mulighetene ligger for å bygge enda sterkere relasjoner enn bare rent jobbpraktiske.
7: Integrer din funksjon ut i hele organisasjonen
Det er viktig å ikke kun tenke silo og at egen funksjon er til for egen funksjons skyld. For min del, gjelder det at vi i HR integrerer oss selv inn i hele organisasjonen med finans, IT, strategi, kommunikasjon osv. Finn ut hvor de forretningsmessige utfordringene ligger og hvor de HR relaterte utfordringene ligger for resten av organisasjonen. Vi må tenke helhetlig når vi tenker egen funksjon og bidra til å optimalisere resultater for totaliteten og ikke suboptimalisere for egen funksjon. Rett og slett se det store bildet.
8: De 100 første dagene må ikke bli de siste
Mange er kanskje utålmodig, spente og har ventet på at den nyansatte skal komme i gang, men ikke la det rushe deg. Det er de første hunder dagene (noen vil her både hevde 90 og enda færre dager) du legger grunnlaget, så bruk den tiden vel. Avklar forventinger tidlig, slik at du vet hva dine nærmeste og resten av organisasjonen ønsker at du skal levere på. Gjør det til en rutine å avstemme disse forventningene med jevne mellomrom. De kan forandres uten at du får tydelig beskjed, så da er det godt å ha en rutine på å selv aktivt ta ansvar for å avstemme disse. Her bør du også være tydelig på hva dine kjernesaker og verdier er. Det vil farge førsteinntrykket ditt og er ofte det folk vurderer deg utifra også videre. Et førsteinntrykk henger ofte lenge ved, så det kan være lurt å være seg selv bevisst. I denne perioden må du også forsøke å forstå det indre maktspillet i organisasjonen og finne de gode rådgiverne. Skal du gjøre noe i denne perioden, så start med de små lavthengende fruktene som kan gi deg litt god og viktig kredibilitet i starten.
9: Se på det som terapi
Først gjør du en grundig utredning, der du undersøker hva problemet/utfordringen er akkurat i denne organisasjonen, deretter gjør du en vurdering der du også gjerne bere om flere personers perspektiv på hva som trengs og hvordan det bør gjøres. Til slutt tar du et valg i forhold til hvilken «behandling» basert på egne vurderinger og andres tilbakemeldinger dere ønsker å gå for. Dette er tiltakene som bør bidra til positiv utvikling og vekst for selskapet. Forstå også din rolle som «behandler» og skill det fra deg som person.
Den dagen du har gjort deg selv overflødig har du levert fabelaktig. Lykke til!
Takk til!
Sven Magnus Skimmeland, Ingo Stenbakk, Christine Calvert, Parisa Yousef, Sveinung Kvamme, Bjørg Celin, Mabel Moya, Hanne Aspaas, Anette Johannson, Trude Fjærli Giskås, Berta Lende Røed, Bård Brende, Odd Rustad Nilsen, Kathleen Mathiesen, Dag Tjernsmo, Bente Hanaasand, Rebekka Egeland, Stine Fjell, Yvonne Fosser, Sverre Haugen, Curt Rice, Ulf Emil Rakvaag, Claas Mäder og Fredrik Strindberg for gode råd på veie